Συνοχή – o μεγάλος «απών» από την ομιλία του Juncker

[European Parliament]

Με την απορία έμειναν τα δίκτυα περιφερειών και πόλεων ως προς τους λόγους της αισθητής απουσίας της Πολιτικής Συνοχής στην ομιλία του Jean-Claude Juncker σττην «Κατάσταση της Ένωσης» (State of the Union) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη (12 Σεπτεμβρίου).

Ιδιαίτερες ανησυχίες εκφράστηκαν και ως προς την επιλογή του να μην αναφερθεί στον ουσιαστικό ρόλο που έπαιξαν οι περιφέρειες και οι πόλεις στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Στην τελευταία του ομιλία ενώπιον του Κοινοβουλίου, ο κ. Juncker υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, υπογραμμίζοντας την ασφάλεια, τη μετανάστευση, την τρομοκρατία, την κλιματική αλλαγή, την Αφρική αλλά και το Brexit. Ωστόσο, παρέλειψε να αναφέρει τη συμβολή της Συνοχής στην ανάπτυξη ή και τις προκλήσεις που η πολιτική αυτή αντιμετωπίζει στην περίοδο μετά το 2020.

«Χαιρετίζουμε διάφορες πτυχές της ομιλίας του Προέδρου της Ένωσης Juncker, ιδιαίτερα την έκκλησή του για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, απόρριψη του “υπερβολικού” εθνικισμού και υποστήριξη για μια ισορροπημένη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης», δήλωσε στη EURACTIV η Γενική Γραμματέας της Διάσκεψης των Απομακρυσμένων και Θαλάσσιων Περιφερειών (CPMR), Ελένη Μαριάνου.

«Ωστόσο, λυπούμαστε για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Juncker δεν αξιοποίησε την τελευταία του ομιλία για να αναγνωρίσει την ανάγκη για μια αναζωογονημένη, φιλόδοξη Ευρώπη, η οποία θέτει την κοινωνική, οικονομική και εδαφική συνοχή στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

«Ενώ παρουσίασε το σχέδιο Juncker ως το κλειδί για τη βελτίωση των επενδύσεων στην Ευρώπη, δεν ανέφερε τον βασικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα διαρθρωτικά ταμεία και η Πολιτική Συνοχής για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια», σημείωσε η ίδια.

Εκτός πλάνου η συνεισφορά των Περιφερειών

Στην ομιλία του, ο κ. Juncker αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια πιο σταθερή ευρωπαϊκή κοινωνική δομή και την αποφυγή των ημίμετρων, συσχετίζοντας την με την ανάγκη έγκαιρης υιοθέτησης λύσεων πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2019. Ωστόσο, καμία αναφορά δεν έγινε ως προς τον διάλογο για την περιφερειακή πολιτική και τις περικοπές κατά 10% που προβλέπονται για τη Συνοχή στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ένωσης (ΠδΠ).

«Παρά την έκκλησή του για εύρεση συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020 πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές, η λέξη “Συνοχή” δεν εμφανίστηκε στην ομιλία του», δήλωσε ο Enrico Rossi, Πρόεδρος της Περιφέρειας της Τοσκάνης, προσθέτοντας:

«Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλδημοκρατών Bullmann, για να ξεκινήσει ξανά το ευρωπαϊκό εγχείρημα, είναι καιρός να μιλήσουμε με την εργατική τάξη και να προτείνουμε ενισχυμένα ευρωπαϊκά μέτρα για την υγεία, την ανεργία και τη στέγαση. Η Πολιτική Συνοχής θα μπορούσε να μας βοηθήσει να συμβάλουμε ακόμη περισσότερο στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και να αποδείξουμε ότι τα μηνύματα των λαϊκιστικών κομμάτων είναι λανθασμένα».

Η Anna Lisa Boni, Γενική Γραμματέας της EUROCITIES, δήλωσε στη EURACTIV ότι η κύρια ανησυχία τους είναι το «πώς θα αξιοποιηθεί καλύτερα η πολιτική Συνοχής ώστε το ευρωπαϊκό εγχείρημα να έρθει πιο κοντά στους πολίτες».

«Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να είμαστε σε θέση να παρέχουμε ταχύτερες και καλύτερες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Αναγνωρίζουμε και υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της Επιτροπής για απλοποίηση των κανόνων. Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα κεφάλαια μπορούν να αξιοποιηθούν πιο αποτελεσματικά και να ανταποκριθούν στις τοπικές προκλήσεις ».

Καμία σύνδεση με το μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στη δέσμευση της ΕΕ να αντιμετωπίσει τη μετανάστευση και να εφαρμόσει μια αποτελεσματική στρατηγική βασισμένη στην κοινή ευθύνη, ο κ. Juncker απέτυχε να αναγνωρίσει τον αντίκτυπο της στις περιφέρειες αλλά και τη συμβολή τους στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Αποφεύγοντας να παρουσιάσει την πραγματική εικόνα για τις περιφέρειες και τις θαλάσσιες περιοχές, ο πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέλεξε να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ως πανευρωπαϊκό ζήτημα, χωρίς να αναφέρει τις επιπτώσεις του στις περιφέρειες και τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες επωμίζονται και τα περισσότερα από τα ζητήματα που προκύπτουν στην πορεία.

«Δικαίως ο Πρόεδρος Juncker επέλεξε να επικεντρωθεί στην παγκόσμια διάσταση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας: τη μετανάστευση, την αλλαγή του κλίματος και την ψηφιοποίηση. Ωστόσο, λυπούμαστε για το γεγονός ότι για ακόμη μια φορά δεν αναφέρθηκε στο ρόλο των πόλεων και των περιφερειών ως θεμελιώδεις συμμάχους στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, τόνισε στη EURACTIV ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR), Stefano Bonaccini.

«Καμία από αυτές τις προκλήσεις δεν θα ξεπεραστεί χωρίς την υποστήριξή τους. Είναι ζωτικής σημασίας να μην ξεχαστεί αυτό, ιδίως όσον αφορά τη μετανάστευση: οι πόλεις και οι περιφέρειες καταλήγουν πολύ συχνά να αντιμετωπίζουν μόνες τους και σε καθημερινή βάση ζητήματα όπως η φιλοξενία και η ενσωμάτωση των μεταναστών. Το ζήτημα, λοιπόν, της πρόσβασής τους στη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη μετανάστευση και την ένταξη πρέπει να γίνει πράξη», ανέφερε.

Η κ. Μαριάνου μοιράστηκε τις ίδιες σκέψεις:

«Ανησυχούμε ως προς το ότι ο Πρόεδρος Juncker δεν αναφέρει τη σημασία που έχουν οι περιφέρειες για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση και το άσυλο, παρά το ότι οι τελευταίοι έχουν ήδη εκφράσει την προθυμία τους να καλωσορίσουν τους μετανάστες που χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως αποδείχθηκε και με το πλοίο Aquarius».

X