Συγκρατημένα αισιόδοξη η έκθεση της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Σερβίας

EPA-EFE / ANDREJ CUKIC

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια αναζωπυρωμένη δέσμευση της Σερβίας σε διάφορα κεφάλαια. [EPA-EFE / ANDREJ CUKIC]

Η τελευταία ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο της Σερβίας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι συγκρατημένα αισιόδοξη, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μεταρρυθμίσεις όμως υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Eμανουελ Τζιοφρε.

«Η έκθεση τονίζει όλα όσα πρέπει να γίνουν, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου, της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της ελευθερίας των ΜΜΕ. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια αναζωπυρωμένη δέσμευση της Σερβίας σε διάφορα κεφάλαια. Ένα παράδειγμα είναι η βελτίωση της δικαστικής ανεξαρτησίας μέσω συνταγματικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Τζιοφρε στην τηλεόραση N1.

Ο Τζιοφρε δήλωσε επίσης ότι η Σερβία εργάζεται για την εφαρμογή ορισμένων μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του διακομματικού διαλόγου με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ καθώς και ότι λαμβάνει μέτρα για την υλοποίηση των συστάσεων που δόθηκαν από το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Πρόσθεσε ακόμα, ότι το θέμα της διαφθοράς αντιμετωπίζεται από την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) και ότι έχει υιοθετηθεί κώδικας δεοντολογίας για τους βουλευτές.

«Ένας ορισμένος αριθμός μεταρρυθμίσεων έχει πραγματοποιηθεί, κάποιες διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν και να εφαρμοστούν εξ ολοκλήρου και αυτή είναι η ουσία των όσων αναφέρει η έκθεση. Είναι γεγονός ότι έχουν γίνει βήματα προς μια καλή κατεύθυνση, η έκθεση παρέχει μια ειλικρινή αξιολόγηση του τι έχει γίνει και πού πρέπει να στρέψει την προσοχή της η κυβέρνηση», δήλωσε ο πρέσβης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο της σερβικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η αμοιβαία προσέγγιση αποτελεί κοινό στρατηγικό συμφέρον.