Στα χωριά της μειονότητας στην Αλβανία ο υφυπουργός εξωτερικών για το Όχι

Shutterstock / Bill Anastasiou

Η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας αριθμεί περίπου 24.000 άτομα σύμφωνα με την απογραφή του 2011. [Shutterstock / Bill Anastasiou]

Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, επισκέφθηκε τα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Στο Twitter, ο υπουργός δήλωσε ευτυχής που επισκέφθηκε τα χωριά που, όπως λέει, διατηρούν δεσμούς με την Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι είναι «συγκινημένος και υπερήφανος που περπατάει στη γη ποτισμένη με το αίμα των προγόνων μας που πέθαναν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα».

Επισκέφθηκε επίσης το κέντρο υγείας στο Δερβίτσι, όπου μίλησε με μέλη του προσωπικού και κατοίκους. «Παραδώσαμε μέρος του υγειονομικού υλικού που συγκέντρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών με τη βοήθεια του Υπουργείου Υγείας», δήλωσε σχετικά.

Πριν από τρία χρόνια, ένας Έλληνας σκοτώθηκε από τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις, αφότου άνοιξε πυρ εναντίον περιπόλου της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Οχι.

Η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας ζει κυρίως κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα και ανέρχεται σε περίπου 24.000 άτομα σύμφωνα με την απογραφή του 2011.