Σητεία: η γενέτειρα του Βιτσέντζου Κορνάρου αναπλάθεται και αναδεικνύει τη γοητεία της

Σητεία - Η υπογραφή του Δημάρχου [apopsilive.gr]

Η Σητεία, η πατρίδα του ποιητή του «Ερωτόκριτου» Βιτσέντζου Κορνάρου αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό όχι μόνον για την ομορφιά της ευρύτερης περιοχής αλλά και για την ιδιαίτερη αύρα της. Όσοι αγαπούν την παραθαλάσσια αυτή πόλη του Λασιθίου, χαίρονται ιδιαίτερα με την είδηση της «αναγέννησης» της, μέσα από ένα έργο ανάπλασης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης.

Το έργο

Το έργο για την «ανάπλαση και περιβαλλοντική αναβάθμιση οδών και πλατωμάτων κεντρικού τμήματος πόλης Σητείας», το οποίο υλοποιείται χάρη στο ΕΣΠΑ, υπέγραψε  ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σητεία, παρουσία του Δημάρχου Σητείας Γιώργου Ζερβάκη.

Πρόκειται για ένα έργο που εντάσσεται στο Περιφερειακό επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014 – 2020 και στον Άξονα «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη», έχει προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, με πόρους της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ.

Νέα εικόνα

Για «ένα σημαντικό έργο που αλλάζει την εικόνα της πόλης» μίλησε ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη για την στήριξη και το έργο.

Στις δηλώσεις του ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει να προωθεί έργα με συνέργειες σε όλους τους Δήμους του νησιού, ενώ για τη συνεργασία με το Δήμο Σητείας επεσήμανε πως είναι διαχρονική με στόχο την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Η ανάπλαση 

Το έργο αφορά στην ανάπλαση εντός της πόλης της Σητείας, μιας έκτασης περίπου 17.000 τετραγωνικών μέτρων που περιλαμβάνει τρεις βασικές ενότητες:

  • Την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου της πόλης και τμήμα του λιμανιού.
  • Επιλεγμένους δρόμους στο ιστορικό κέντρο της πόλης οι οποίοι από την περιοχή του λιμανιού καταλήγουν στο ενετικό φρούριο Καζάρμα και στους οποίους βρίσκονται τα εναπομείναντα ιστορικά διατηρητέα κτίσματα της πόλης, το Πολύκεντρο, (μοναδικός κλειστός χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων της Σητείας), καθώς και
  • Το δρόμο στο παραλιακό μέτωπο παράλληλα με το ενετικό τείχος σε συνέχεια του διατηρητέου κτιρίου του τελωνείου αλλά και τον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης.

Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, βασικοί οδοί και πλατώματα του κεντρικού τμήματος της πόλης της Σητείας, από το λιμάνι έως το φρούριο της Καζάρμας, θα αποδοθούν αναβαθμισμένα αισθητικά, λειτουργικά και βιοκλιματικά.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Άποψη του Νότου και το apopsilive.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]