Η συμμετοχή της Ρωσίας στην G8 εξαρτάται από την τήρηση της συμφωνίας του Μινσκ

frank-walter_steinmeier._berlin_february_2011

Η άρση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ από την πλευρά της Ρωσίας. Αυτό επεσήμαναν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου τους στο Λίμπεκ της Γερμανίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Ιαπωνία) συνεδρίασαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας,  καθώς την απέκλεισαν από την G8 με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας, πριν από έναν χρόνο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να ανασυσταθεί η G8 με τη συμμετοχή της Ρωσίας. «Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός η απομόνωση της Ρωσίας. Θα χαιρόμασταν πολύ αν είχαν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την επιστροφή της Ρωσίας στη G8. Όμως η προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο είναι η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Στο θέμα αυτό δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση, είναι η κοινή θέση της G7», επεσήμανε.

«Η G7 υπογραμμίζει τη στενή σχέση μεταξύ της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ (από τη Ρωσία) και των διεθνών κυρώσεων», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Η διάρκεια των κυρώσεων θα πρέπει να συνδέεται ρητά με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών (…) από τη Ρωσία και τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας», προστίθεται στο κείμενο. Παράλληλα, οι υπουργοί κάλεσαν τη Μόσχα «να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να τερματιστεί η υποστήριξη προς τους αυτονομιστές μαχητές» της ανατολικής Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται ότι οι συμφωνίες του Μινσκ, που υπογράφηκαν στις 12 Φεβρουαρίου, προβλέπουν την εκεχειρία και την απόσυρση των βαρέων όπλων ώστε να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Αν και σε γενικές γραμμές η εκεχειρία τηρείται, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

Euractiv με ΑΜΠΕ

φωτό από Heinrich-Böll-Stiftung/Flickr