Σημαντική αναβάθμιση για τα αλιευτικά καταφύγια Αχλαδίου και Γλύφας

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, επισκέφθηκαν τη Δευτέρα το αλιευτικό καταφύγιο Αχλαδίου και το αλιευτικό καταφύγιο Γλύφας του Δήμου Στυλίδας ανακοινώνοντας και επίσημα την υπογραφή των αποφάσεων ένταξης έργων επέκτασης τους.

Πρόκειται για δύο έργα ιδιαίτερης προστιθέμενης αξίας για την περιοχή της Ανατολικής Φθιώτιδας, τα οποία γίνονται πράξη με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ενίσχυση της περιβαλλοντικά βιώσιμης, αποδοτικής ως προς τους πόρους, καινοτόμου και ανταγωνιστικής αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, καθώς και η προώθηση της γαλάζιας ανάπτυξης και των θαλάσσιων δεξιοτήτων στην Ελλάδα.

Η συνολική δημόσια δαπάνη για τα έργα επέκτασης και των 2 αλιευτικών καταφυγίων ανέρχεται περί τα 4.797.000 ευρώ. Δικαιούχος και Φορέας Υλοποίησης των ενταγμένων έργων είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Φορέας Λειτουργίας και συντήρησης αυτών είναι το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας.

Επέκταση αλιευτικού καταφυγίου Αχλαδίου

Το έργο αφορά στην βελτίωση και επέκταση του αλιευτικού καταφυγίου. Ενέχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και είναι προς όφελος των επαγγελματιών αλιέων της περιοχής καθώς θα προσφέρει αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού και αναβάθμιση των παροχών του καταφυγίου στους χρήστες του.

Η επέκταση του καταφυγίου εκτιμάται ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της τοπικής αλιείας με τη δημιουργία μιας σύγχρονης αλιευτικής εγκατάστασης. Επίσης αναμένεται η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων του οικισμού, συμβάλλοντας στην αύξηση του εισοδήματός τους, λόγω του ότι θα έχει θετική επίδραση στις οικονομικές τους δραστηριότητες.

Επέκταση αλιευτικού καταφυγίου Γλύφας

Η συγχρηματοδοτούμενη Δημόσια Δαπάνη ανέρχεται στα 2.032.000€ και αφορά την βελτίωση και επέκταση του. Με την επέκταση του καταφυγίου θα βελτιωθούν οι συνθήκες ελλιμενισμού και θα δοθεί η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν περισσότερα και μεγαλύτερα σκάφη σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. Ακόμη θα μπορούν να προσεγγίσουν και λόγω της γειτνίασης της Γλύφας με την εθνική οδό, για ανεφοδιασμό και εκφόρτωση των αλιευμάτων τους μεγάλα σκάφη (γρι-γρι). Τέλος θα εξυπηρετηθούν και οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της ευρύτερης περιοχής. Με την ολοκλήρωση των έργων επέκτασης θα δημιουργηθεί ένα ασφαλές και λειτουργικό αλιευτικό καταφύγιο με 31 νέες θέσεις ελλιμενισμού.

Καταφέραμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο με δουλειά και συνεργασία να  ξεμπλοκάρουμε  την ένταξη δύο πολύ σημαντικών έργων ανάπτυξης και υποδομής  για το παράκτιο μέτωπο της Ανατολικής Φθιώτιδας, αλλά και ολόκληρου του Νομού. Οι επεκτάσεις των αλιευτικών καταφυγίων Αχλαδίου και Γλύφας θα δώσουν νέα πνοή στα 2 ψαροχώρια μας ενισχύοντας την ταυτότητα τους, εκσυγχρονίζοντας τη δουλειά των αλιέων, προσελκύοντας μεγαλύτερα σκάφη και εν τέλει ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας που ενισχύουν το τοπικό εισόδημα”, σχολίασε ο Γ. Οικονόμου, για να συμπληρώσει σχετικά:

“Για εμάς, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα 2 αυτά έργα, σε Αχλάδι και Γλύφα είναι ένα ακόμα κομμάτι του παζλ στις παρεμβάσεις που κάνουμε στην Φθιώτιδα. Ξεμπλοκάραμε το αρδευτικό έργο στη Βίστριζα, δημοπρατήσαμε μετά από πολύ καιρό στασιμότητας το αρδευτικό έργο στην Ηράκλεια, εξασφαλίσαμε χρήματα για να μελετήσουμε το έργο των κλειστών αρδευτικών δικτύων στην Ανθήλη και συνεχίζουμε με οδηγό μας τις συνέργειες, προκειμένου να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έργα υποδομής και ουσίας που θα απελευθερώσουν την ισχύ του πρωτογενή τομέα και θα τον καθιερώσουν ως αναπτυξιακό θεμέλιο στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας”.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Εν Δελφοίς και το fokidanews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

X