Σε καίρια σηµεία η υπογείωση κάδων στη Ναύπακτο

υπόγειοι κάδοι _ Ναύπακτος [aixmi-news.gr]

Στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης σχεδιάζεται η τοποθέτηση υπόγειων και ημιυπόγειων κάδων απορριμμάτων στη Ναύπακτο.

Αν και σχετικά μικρό είναι ένα κομβικής σημασίας έργο τόσο για την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης όσο και για την δημόσια υγεία. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου. εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Ναυπακτίας για την προμήθεια «Ημιυπόγειου και Υπόγειου Συστήματος Συλλογής Απορριμμάτων για την Αισθητική Αναβάθμιση Αστικού Εξοπλισμού Κοινοχρήστων Χώρων».

Το έργο έχει προϋπολογισμό 218.656 ευρώ και εντάσσεται στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» και στον Άξονα Προτεραιότητας 1: Αστική Αναζωογόνηση». Με βασική στόχευση την αισθητή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η υπογειοποίηση των κάδων επιτυγχάνει την αισθητική αναβάθμιση του χώρου, την αποτελεσματική αντιμετώπιση των οσμών και το σημαντικό περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμων, δεδομένου ότι για την αποκομιδή απαιτούνται ελαφρότερα μέσα (διαξονικά απορριμματοφόρα). Επιπλέον, συγκριτικά με άλλα συστήματα συλλογής απορριμμάτων, το κόστος λειτουργίας είναι σαφώς οικονομικότερο.

Σύμφωνα με την μελέτη οι θέσεις που προβλέπονται είναι: Κέντρο Υγείας, Γρίμποβο (έναντι ΚΕΠ), Λόρδου Βύρωνα και Φιλικής Εταιρείας, Πλατεία Πια, Κεφαλόβρυσο – Ασκληπιού και Αθηνών, Ξενία – Οδός Αρβανίτη, Αγία Παρασκευή (2 υπόγεια συστήματα αντικαθιστούν 10 συμβατικούς κάδους), Λιμάνι (υπόγειο σύστημα – θέση WC), Ψανή – Λοχαγού Κοτίνη και Ναυμαχίας, 1ο Γυμνάσιο – Οδό Χρυσαΐτη, Ψανή – Ναυμαχίας και Δημοκρατίας, Ψανή – Ναυμαχίας και Εθνικής Αντιστάσεως, Λαγκαδούλα – Οδός Μακρυγιάννη, Πλατεία Οξύλου. Σαφώς όλες οι θέσεις εχουν επιλεγεί με προσοχή, αλλά μεγαλύτερη σημασία για την εικόνα και την υγεία της πόλης έχουν οι θέσεις της Αγίας Παρασκευής και του Λιμανιού.

Στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής βρίσκονται σχεδόν 10 κάδοι που εξυπηρετούν ένα μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης, τόσο σε ότι αφορά στα νοικοκυριά όσο και στα καταστήματα. Με δεδομένο ότι αναμένεται και η ανάπλαση της περιοχής γύρω από την εκκλησία είναι σημαντικό να γίνει και η υπογείωση των κάδων. Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αναβάθμισης αλλά και σεβασμού προς τον Ιερό Ναό, το να μην υπάρχουν σκουπίδια σε κοινή θέα και πολλές φορές όταν οι κάδοι γεμίζουν να υπάρχουν σακούλες στο πλακόστρωτο του Ναού.

Με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη, ο αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Θωμάς Κοτρωνιάς, δήλωσε: «Πρόκειται για μία ακόμη στοχευμένη παρέμβαση του Δήμου μας με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και την εναρμόνιση με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Συνολικά θα τοποθετηθούν δέκα ημιυπόγεια και τέσσερα υπόγεια συστήματα στη Ναύπακτο που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής κατοίκων, επαγγελματιών και επισκεπτών. Η επιδιώξή μας είναι αυτή ακριβώς. Να εξελίσσουμε τις υποδομές μας δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο περιβάλλον για όλους».

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ Αιτωλοακαρνανίας και το aixminews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]