Σε ανοδική πορεία το ΠΕΠ Δυτ. Μακεδονίας

LYSSARIDIS_NIKOS 1 [sentranews.gr]

Σε ανοδική πορεία κινούνται οι επιμέρους δείκτες που σηματοδοτούν την πορεία του Π.Ε.Π. Δυτ. Μακεδονίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διαχειριστικής Αρχής.

«Έχει καταγραφεί αύξηση από 48 έως και 60% , σε ότι αφορά το επίπεδο προσκλήσεων, προτάσεων, εντάξεων, συμβάσεων και πληρωμών των έργων ΕΣΠΑ μέσω πολιτικής συνοχής της Ε.Ε. στην Δυτική Μακεδονία, σε σχέση με αυτά που υπήρχαν πριν από 14 μήνες», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης, Νικόλαος Λυσσαρίδης.

Ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι «η προσπάθεια όλων επικεντρώνεται στην ωρίμανση των έργων και στην αντιμετώπιση των επιπρόσθετων δυσκολιών που προκύπτουν από τον αναγκαστικό περιορισμό λόγω πανδημίας, κάτι που επηρεάζει την ψυχολογία των πολιτών και δημιουργεί αρνητικό επενδυτικό κλίμα και καθυστέρηση στις απαιτούμενες διαδικασίες».

Αναμφίβολα, το δεύτερο κύμα της πανδημίας του COVID – 19, όπως και το πρώτο, επέφερε αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική και την περιφερειακή οικονομία του τόπου μας. Λόγω των αναγκαστικών περιορισμών που θέτει το lockdown, επηρέασε άμεσα την ψυχολογία των πολιτών και δημιούργησε αρνητικό επενδυτικό κλίμα και καθυστέρησε την παραγωγή των δημοσίων έργων.

«Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οφείλει, εντός αυτού του περιοριστικού πλαισίου, να πράττει το καλύτερο δυνατό και να απολογείται στους πολίτες ως θεσμικά οφείλει», υποστήριξε ο κ. Λυσσαρίδης και συμπλήρωσε :

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν και καταβάλουν ακατάπαυστα, η νέα Περιφερειακή Αρχή, η Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ και το σύνολο των υπηρεσιακών παραγόντων αποτυπώνεται πλέον σε αδιαμφισβήτητα νούμερα όπως αυτά φαίνονται στον παρακάτω πίνακα».

Σύμφωνα με τα επίσημα συγκριτικά στοιχεία που παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης, – από την ημέρα που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους (1η Σεπτεμβρίου 2019, δηλαδή 4,5 χρόνια από την έναρξη του προγράμματος, με τα σημερινά, συμπεραίνουμε τα εξής:

1) Σε επίπεδο προσκλήσεων, σε 4,5 χρόνια είχαν εκδοθεί προσκλήσεις ύψους 510 εκατομμυρίων, 14 μήνες μετά το ύψος των προσκλήσεων φτάνει τα 818 εκατομμύρια, αύξηση 60%.

2) Σε επίπεδο προτάσεων, δεχτήκαμε 158 προτάσεις νέων έργων σε μόλις 14 μήνες για τις παραπάνω εκδοθείσες προτάσεις, πραγματοποιώντας αύξηση της τάξεως του 56%.

3) Σε επίπεδο εντάξεων, υπήρξε αύξηση 48% σε μόλις 14 μήνες. Στην πραγματικότητα η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς υπήρχαν μεταφερόμενα έργα από την περίοδο 2007 – 2013 που αντιστοιχούσαν στο 9% του προγράμματος.

4) Σε επίπεδο συμβάσεων έργων, από τα 101 εκατομμύρια, αγγίξαμε τα 157 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που αντιστοιχεί σε αύξηση 54%.

5) Τέλος, σε επίπεδο πληρωμών που είναι και ο ρεαλιστικότερος δείκτης, σε 14 μόλις μήνες πληρώσαμε σε έργα και επενδύσεις 30,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια είχαν πληρωθεί μόλις 56 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, αύξηση της τάξεως του 54%.

Επιπρόσθετα, στα παραπάνω απολογιστικά στοιχεία δεν αποτυπώνονται ακόμη στην πλήρη τους μορφή, παρεμβάσεις ζωτικής σημασίας για την κοινωνία και την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας οι οποίες είναι σε εξέλιξη:

-Η θωράκιση του συστήματος υγείας της Δυτικής Μακεδονίας με προϋπολογισμό 50.000.000 ευρώ.

-Η θωράκιση της οικονομίας μέσω της ενίσχυσης των επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης ύψους 40.000.000 ευρώ, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και η επερχόμενη επιδότησή με 70% των υφιστάμενων και των υπό σύσταση επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 10.000.000 ευρώ.

-Η ωρίμανση και η ένταξη στο ΠΕΠ εμβληματικών έργων όπως η σήραγγα της Κλεισούρας τα οποία για έτη πολλά είχαν αμεληθεί.

«Με τις τιτάνιες προσπάθειες όλων, το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο βρήκαμε σε τελματωμένη κατάσταση, κατάφερε μέσα σε αντίξοες συνθήκες και σε μόλις 14 μήνες, να αποτελέσει πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο για τη Δυτική Μακεδονία με χειροπιαστές ωφέλειες στον πολίτη και την επιχείρηση», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Λυσσαρίδης και πρόσθεσε :

«Είναι ευχής έργον, με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων, τα ενταγμένα έργα στο ΠΕΠ να ολοκληρωθούν με γοργούς ρυθμούς και αυτό να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ώστε στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 να είναι έτοιμο να απαντήσει στις νέες προκλήσεις και αυξημένες ανάγκες τις Δυτικής Μακεδονίας».

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Σέντρα και το sentranews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]