Πύργο και Ακρόπολη αναδεικνύουν στη Βέροια οι εργασίες του ΕΣΠΑ

veroia_espa [Εφημερίδα ΒΕΡΟΙΑ]

Μπορεί ο κόσμος να κινείται σε ρυθμούς κορωνοϊού, όμως η αρχαιολογία προχωρά ακάθεκτη, με ανασκαφές και συντηρήσεις. Κάτι ανάλογο γίνεται στη Βέροια, όπου συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες Στερέωσης, συντήρησης και ανάδειξης του πύργου του 14ου αιώνα και της βυζαντινής Ακρόπολης της Βέροιας, που βρίσκονται στην Πλατεία Ρακτιβάν, με προϋπολογισμό 348.000 ευρώ, έργο που προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022 και είναι χρηματοδοτούμενο πλήρως από το ΕΣΠΑ.

Η αποκατάσταση του σωζόμενου τμήματος της βυζαντινής ακρόπολης της Βέροιας, η οποία περιλαμβάνει τον υστεροβυζαντινό πύργο που οικοδομήθηκε στα χρόνια της κατάληψης της πόλης από τον Σέρβο ηγεμόνα Στέφανο Δουσάν στα μέσα του 14ου αι., και τμήμα του νότιου και δυτικού περιβόλου της, όπου διακρίνονται επάλληλες φάσεις ανακατασκευών και διατηρείται επίσης και μία στρατιωτική πυλίδα, προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύνολο υστεροβυζαντινής οχυρωματικής.

Το οχυρωματικό αυτό μνημείο, που αποτελεί το μοναδικό σωζόμενο εκ των δύο που σύμφωνα με τις γραπτές πηγές υπήρχαν στην πόλη της Βέροιας, διατηρείται σε μία περιοχή που σημαίνεται από εξίσου σημαντικά για την ιστορία της Βέροιας μνημειακά σύνολα. Το τμήμα του σωζόμενου περιβόλου ορίζει την πόλη σε σχέση με την περίκλειστη εβραϊκή συνοικία της Μπαρμπούτας, ενώ εντός του περιβόλου κτίσθηκε στα τέλη του 19ου αι. το κτίριο του Διοικητηρίου της πόλης, σήμερα νεώτερο ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Σε οπτική επαφή και μικρή απόσταση από το σύνολο της βυζαντινής ακρόπολης, της εβραϊκής συνοικίας και του οθωμανικού κέντρου διοίκησης της πόλης βρίσκονται επίσης το οθωμανικό τέμενος του Μεντρεσσέ με τον υπαίθριο τόπο προσευχής και σύμφωνα με την παράδοση Βήμα του Αποστόλου Παύλου, και το παλαιό, άλλοτε οθωμανικό σχολείο της πόλης.

Η αποκατάσταση της οχύρωσης στο τμήμα αυτό της πόλης ενισχύει τον άξονα των μνημείων στην νότια είσοδο της Βέροιας, δημιουργώντας ένα αξιοζήλευτο μνημειακό δίκτυο υποδοχής των επισκεπτών για τους δύο κύριους πόλους περιήγησης στην Παλιά Μητρόπολη της Βέροιας και στις διατηρητέες συνοικίες, με τα βυζαντινά παρεκκλήσια και το Βυζαντινό Μουσείο.

Οι επεμβάσεις που γίνονται περιλαμβάνουν:

Την αποκάλυψη στοιχείων της Βυζαντινής ακρόπολης, διερεύνηση, τεκμηρίωση των υφιστάμενων δομών και εκπόνηση μελέτης εφαρμογής μέτρων ενίσχυσης φέρουσας ικανότητας.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Βέροια και το 24oresimathia.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

X