Προβληματισμός στο ΕΚ για τη σύνδεση Πολιτικής Συνοχής-Σχεδίου Γιούνκερ

Η εισηγήτρια της γνωμοδότησης Constanze Krehl παρουσίασε τις προτάσεις της σχετικά με το Δημοσιονομικό Κανονισμό και τις αποκλειστικές αρμοδιότητες της REGI.

Προβληματισμό προκαλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η προτεινόμενη σύνδεση  των διαρθρωτικών ταμείων της Πολιτικής Συνοχής με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

Στην  τελευταία συνάντηση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, τα μέλη της επιτροπής συζήτησαν επί της νομοθετικής γνωμοδότησης για την πρόταση Omnibus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εισηγήτρια της γνωμοδότησης, κα Constanze Krehl της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) του Κοινοβουλίου, παρουσίασε τις προτάσεις της σχετικά με το Δημοσιονομικό Κανονισμό και τις αποκλειστικές αρμοδιότητες της REGI.

Αρχικά χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απλοποίηση του δημοσιονομικού κανονισμού και της Πολιτικής Συνοχής, εκφράζοντας, ωστόσο, την ανησυχία της ότι «η απλοποίηση θα μπορούσε αντίθετα να περιπλέξει τα πράγματα καθώς έχουν περάσει τρία χρόνια από την έναρξη της τωρινής προγραμματικής περιόδου και έχουμε συνηθίσει να λειτουργούμε με συγκεκριμένο τρόπο».

Σύνδεση διαρθρωτικών ταμείων και Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων

Ωστόσο, μεγαλύτερο προβληματισμό για τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή αλλά και πολλούς άλλους συναδέλφους της προκαλεί ο συνδυασμός των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων (ESIF) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI).

Παρότι η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών είναι θετική ως προς τη σύνδεση των διαρθρωτικών ταμείων με το EFSI, υπάρχουν αμφιβολίες ως προς τον τρόπο που θα υλοποιηθεί. Η κα Krehl τόνισε επανειλημμένα ότι χρειάζεται να εξεταστεί στενότερα η εν λόγω πρόταση καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα χρήματα θα καταλήγουν στις χώρες από τις οποίες πάρθηκαν. Ζήτησε, μάλιστα, να εξαιρεθεί η πρόταση από το Omnibus και να δοθεί περισσότερος χρόνος ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση καθώς «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο το οποίο ενισχύει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο σκιώδης εισηγητής, Lambert van Nistelrooij του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) ο οποίος επεσήμανε επίσης την απουσία γεωγραφικών κριτηρίων. «Το EFSI  θα συνεχίσει και θα διευρυνθεί οπότε το καλύτερο είναι να ανέβουμε στο τρένο» εξασφαλίζοντας, όμως, ότι «στο τέλος της ημέρας τα χρήματα θα επιστρέφουν στις χώρες που τα έδωσαν». Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής παραδέχτηκε ότι είναι αδύνατο να αποφευχθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να συνδυάσουμε συμπληρωματικά  το EFSI και την Πολιτική Συνοχής.»

Υποδομές μικρής κλίμακας και πολιτιστικής κληρονομιάς

Η κα Krehl πρότεινε τροποποιήσεις και για τις επενδύσεις στις υποδομές μικρής κλίμακας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Κοινοβούλιο είχε προτείνει να τεθεί πλαφόν στα χρήματα που μπορεί να δαπανήσει η κάθε περιφέρεια ενώ οι περιφέρειες έχουν ζητήσει ευελιξία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει απεριόριστο όριο για τη διάθεση χρημάτων .

Συγκεκριμένα, η πρόταση της Γερμανίδας ευρωβουλευτή είναι να τεθεί ως πλαφόν το ποσό των 10 εκατ. αυξάνοντας το σε 20 εκατ. μόνο για τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. «Αυτή η τροποποίηση δίνει ένα βαθμό ευελιξίας ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν απεριόριστα χρήματα». Τόνισε ότι σήμερα υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις σε «ανθρώπους και, ας μου επιτραπεί η έκφραση, όχι σε παλιές πέτρες».

Κρέτσου: «Αναπόσπαστο στοιχείο για τη δημιουργία ευκαιριών για τους πολίτες τις ΕΕ» η Πολιτική Συνοχής

Στη συνάντηση συμμετείχε και η Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική και Αστική Ανάπτυξη, κα Κορίνα Κρέτσου, η οποία παρουσίασε τις προτεραιότητές της για το 2017 και τα νομοθετικά θέματα της Επιτροπής, «Φυσικές Καταστροφές» και Omnibus.

Αναφερόμενη στην Πολιτική Συνοχής, τόνισε ότι η εφαρμογή της έχει πάρει πλέον «πολιτικό» χαρακτήρα για να «δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά του λαϊκισμού και να κάνουμε εμφανή τα αποτελέσματά και τα οφέλη της στους πολίτες της ΕΕ». Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Επίτροπος έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητά της το Σχέδιο Επικοινωνίας της Πολιτικής Συνοχής.

Μετά την ομιλία της, ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων με τους ευρωβουλευτές κατά την οποία συζητήθηκαν  η εφαρμογή και οι επικείμενες αλλαγές της Πολιτικής Συνοχής, με την κ. Κρέτσου να επισημαίνει ότι είναι «αναπόσπαστο στοιχείο για τη δημιουργία ευκαιριών για τους πολίτες της ΕΕ».

Απαντώντας σε ερώτημα του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, η κα Κρέτσου  παραδέχτηκε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι να εκφράσουν όλες οι χώρες την αλληλεγγύη τους σ’ αυτές που σηκώνουν το μεγάλος προσφυγικό βάρος.

Τέλος, όσον αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων, η Επίτροπος είπε ότι «η βοήθεια για τη μεταναστευτική κρίση δεν προήλθε εις βάρος της πολιτικής συνοχής», αλλά και ότι κονδύλια της πολιτικής συνοχής μπορούν να αξιοποιηθούν και για τη μεταναστευτική κρίση αν τα κράτη-μέλη ζητήσουν κάτι τέτοιο. «Για την υποδοχή και ένταξη των αιτούντων άσυλο κατόπιν αιτήματος του κράτους μέλους μπορούμε να κατασκευάσουμε νοσοκομεία, νηπιαγωγεία, το κοινωνικό ταμείο μπορεί να συμβάλλει στην εκμάθηση γλωσσών».

X