Πρόσβαση για ΑΜΕΑ σε παραλίες του Δήμου Μεγαρέων

Παρότι το καλοκαίρι τελειώνει, οι παραλίες της περιοχής μας συνεχίζουν να δέχονται επισκέπτες και λουόμενους συμπολίτες μας.

Η πρόσβαση ΑΜΕΑ σε όλα τα σημεία και η κυκλοφορία στην πόλη έχει σοβαρά προβλήματα σε όλες τις πόλεις της χώρας μας, κατά κοινή ομολογία. Οφείλουμε πολίτες και αρχές να έχουμε κατά νου και τους συμπολίτες μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να κινούνται παντού με άνεση και οι αρμόδιες αρχές να μεριμνούν για την δημιουργία έργων που θα παρέχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα σε όλους.

Ο σχεδιασμός υποδομών και υπηρεσιών που διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) δεν μπορεί να θεωρείται φιλανθρωπία αλλά υποχρέωση της πολιτείας. Ακόμα ένα σημείο όπου οι άνθρωποι με αναπηρίες βιώνουν είναι και η παραλία, η θάλασσα, η κολύμβηση. Καθώς ο πληθυσμός των ατόμων με ειδικές ανάγκες αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, το θέμα της πρόσβασης στην παραλία είναι ένα από τα πολλά προβλήματα τα οποία μπορεί να συναντήσει κάποιο άτομο. Είτε αναφερόμαστε σε κατοίκους είτε στους τουρίστες –άτομα με ειδικές ανάγκες, οι όποιοι κάθε χρόνο επισκέπτεται την χώρα μας πρέπει να υπάρχει λύση για αυτό το ζήτημα. Μια χώρα όπως η Ελλάδα, που κάθε χρόνο δέχεται αρκετό τουρισμό, θα έπρεπε να έχει φροντίσει περισσότερο για την προσβασιμότητα στις παραλίες. Οι ανάγκες για την πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις παραλίες της Ελλάδος είναι προφανείς. Τα τελευταία χρόνια, το αίτημα ατόμων με ειδικές ανάγκες και των εμποδιζόμενων ατόμων (υπερήλικες και τραυματίες) για αυτόνομη, ασφαλή, ισότιμη, και αξιοπρεπή πρόσβαση σε πολλές παραλίες της χώρας, μπορεί να γίνει πραγματικότητα με τοποθέτηση ειδικών ραμπών και βοηθητικών υποδομών.

Μέσω αυτών οι πολίτες όλων των ηλικιών με αναπηρίες μπορούν να απολαμβάνουν τη θάλασσα και το κολύμπι, το οποίο εκτός από δικαίωμα αποτελεί και ανάγκη, καθώς η θαλασσοθεραπεία αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αποκατάστασης ασθενών με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα.

Φέτος η προσβασιμότητα όλων στις παραλίες του Δήμου Μεγαρέων βελτιώθηκε αισθητά, έπειτα από αιτήματα και συλλόγων, όπως ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Βαρέας «Ο Άγιος Νικόλαος», που ζητούν να τοποθετηθούν ράμπες και κατάλληλος εξοπλισμός για να έχουν όλοι ανεξαιρέτως δικαίωμα στην κολύμβηση, στη θάλασσα. Ουσιαστικά, η κατασκευή αυτή έχει τοποθετημένη μια καρέκλα, η οποία με την βοήθεια της ράγας μετακινείται προς τα μπρος και προς τα πίσω, με σκοπό την πρόσβαση των ΑμεΑ στην παραλία. Με τον τρόπο αυτό μπορούν άτομα με κινητικά προβλήματα να απολαύσουν το μπάνιο τους και να κολυμπήσουν στην θάλασσα.

Οι ράμπες και ο ανάλογος εξοπλισμός για την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες τοποθετήθηκε σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Μεγαρέων (Νέας Περάμου, Μεγάρων (βαρέα), Κινέτας και Αλεποχωρίου), δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες με προβλήματα για ίσα δικαιώματα στη θάλασσα. Στην παραλία της Βαρέας κατά την τοποθέτηση από τον Δήμο Μεγαρέων βρέθηκαν και έκαναν δηλώσεις ο Δήμαρχος Μεγαρέων και ο Αντιδήμαρχος Κ. Φυλακτός. Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης ανέφερε ότι «Τοποθετούνται ράμπες ΑμΕΑ σε 4 παραλίες του Δήμου, Νέας Περάμου, Μεγάρων (βαρέα), Κινέτας και Αλεποχωρίου, γεγονός που δείχνει την μεγάλη κοινωνική ευαισθησία της διοίκησης, αφού με αυτές τις ράμπες θα δοθεί η δυνατότητα και στους πολίτες, που έχουν κινητικά προβλήματα να απολαύσουν και να χαρούν την θάλασσα. Το έργο αυτό του Δήμου χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

Το έργο «Δημιουργία προσβάσιμων, ολοκληρωμένων, θαλάσσιων τουριστικών προορισμών Δήμου Μεγαρέων» με κύριο στόχο την ενίσχυση του τουρισμού με την αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)-ΕΣΠΑ 2014-2020.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και το enimerosi-news.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

X