Προώθηση της χρήσης ποδηλάτων για πιο ανθρώπινες πόλεις

ποδήλατα_Βέροια [opolitis.gr]

Όλοι μας θαυμάζουμε και ζηλεύουμε τις πόλεις του εξωτερικού που έχουν καταφέρει και έχουν υιοθετήσει έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης στον αστικό ιστό με την ευρεία χρήση ποδηλάτων στους δρόμους τους, φτιάχνοντας έτσι μια πόλη με λιγότερα αυτοκίνητα, λιγότερους ρύπους και θορύβους.

Πόλεις όπως το Αμστερνταμ και η Κοπενχάγη είναι περιβόητες για την μεγάλης κλίμακας χρήση ποδηλάτων. Στη Δανία από το 2005 μέχρι σήμερα, έχουν δαπανήσει πάνω από 135 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν τη μετακίνηση με ποδήλατα, δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα στους κατοίκους της προκειμένου να κινούνται στους δρόμους όλο και περισσότερο με ποδήλατα αφήνοντας στο σπίτι τα αυτοκίνητα.

Ειδικά στην Κοπεγχάγη σύμφωνα με δηοσιευμενα στοιχεία έχουν πετύχει ένα εξαιρετικό επίτευγμα. Στους δρόμους τους κυκλοφορούν 265.700 ποδήλατα ενώ τα αυτοκίνητα της πόλης είναι 252.600, ενώ από τις συνολικές μετακινήσεις που γίνονται στην πόλη το 41% γίνεται με ποδήλατο.

Το ζήτημα των εναλλακτικών μορφών μετακίνησης και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι ένα από τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέσω της Πολιτικής Συνοχής και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης συγχρηματοδοτεί χιλιάδες έργα ανά την Ευρώπη προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα κουλτούρα εναλλακτικής κινητικότητας στην οποία μπορούν να συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς και που θα δημιουργεί πόλεις φιλικές προς το περιβάλλον που προωθούν την υγιεινή ζωή και επιπλέον θα έχουν οικονομικό όφελος.

Σ’αυτή ακριβώς την κατεύθυνση εντάσσεται και η νέα καινοτόμα δράση του Δήμου Βέροιας, ο οποίος εδώ και λίγες εβδομάδες έχει προμηθευτεί ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα 28 Κοινόχρηστων Ποδηλάτων αυτόματης μίσθωσης, διαθέσιμα στους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες, τα οποία βρίσκονται σε τέσσερα κεντρικά σημεία της πόλης (πλατεία Κόρακα, πλατεία Ωρολογίου, πλατεία Αγ. Αναργύρων, πλατεία Ελιάς).

Το νέο σύστημα, όπως αναφέρουν οι υπηρεσίες του Δήμου Βέροιας, επιτρέπει την πρόσβαση σε κοινόχρηστα ποδήλατα με αυτοματοποιημένο τρόπο και υπολογίζει τον πραγματικό χρόνο χρήσης των ποδηλάτων και την χρέωση που αντιστοιχεί. Το σύστημα μπορεί να εξυπηρετήσει πολίτες οι οποίοι μπορούν να εγγραφούν ως συνδρομητές και να διαθέτουν ειδική ηλεκτρονική κάρτα για να παραλαμβάνουν ποδήλατα αλλά και περιστασιακούς χρήστες όπου με την χρήση του κινητού τηλεφώνου τους μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε ποδήλατα.
Η ετήσια συνδρομή για την κάρτα ανέρχεται στα 10 ευρώ και το πρώτο ημίωρο χρήσης του ποδηλάτου είναι δωρεάν. Το κόστος χρήσης για κάθε επιπλέον ημίωρο ανέρχεται στα 0,30 λεπτά. για τους περιστασιακούς χρήστες το κόστος ανανέωσης ανέρχεται σε 3 με 20 ευρώ ενώ οι χρεώσεις πέραν του πρώτου ημιώρου παραμένει το ίδιο. Το ανώτερο επιτρεπόμενο χρονικό όριο χρήσης των ποδηλάτων ανέρχεται στις 2 ώρες.

Με αυτή τη δράση οι δημότες της Βέροιας έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια ωραία ποδηλατάδα στο κέντρο της πόλης ακόμα κι αν δεν έχουν ποδήλατο. Μπορούν να ξεκινήσουν μια βόλτα στην πόλη ή ή να κάνουν τις καθημερινές δουλειές τους αξιοποιώντας τις ευκολίες ενός ποδηλάτου: Εύκολη στάθμευση, πρόσβαση σε σημεια που το αυτοκίνητο δεν μπορεί να έχει κα.

Η πράξη είναι ενταγμένη στη Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Βέροιας, και αφορά στην προμήθεια 28 ποδηλάτων δημόσιας χρήσης για κίνηση σε αστικό ιστό και 42 ηλεκτρονικές θέσεις ασφάλισης των παραπάνω ποδηλάτων κατανεμημένες σε 4 σταθμούς μίσθωσης (πλατεία Κόρακα, πλατεία Ωρολογίου, πλατεία Αγ. Αναργύρων, πλατεία Ελιάς).
Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 85.609,60 €

Σαφώς τα 28 κοινόχρηστα ποδήλατα που προμηθεύτηκε ο Δήμος Βέροιας δεν είναι ικανά να αλλάξουν άρδην το αστικό τοπίο στον τομέα των μετακινήσεων, ειδικά σε μια πόλη με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Αποτελεί όμως μια πολύ καλή αρχή που φιλοδοξεί να εξοικειώσει τους πολίτες με τις εναλλακτικές μορφές μετακινήσεων, αναδεικνύοντας τα πολύπλευρα οφέλη τους. Η κατασκευή ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη για την δημιουργία πράσινων πόλεων.

KOSTAS BORGIAZIDIS

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης σε δήλωσή του είπε ότι «Το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης ποδηλάτων επιτρέπει στον Δήμο να προσφέρει στους πολίτες ένα σύγχρονο εργαλείο που θα συμβάλει στην μείωση των ρύπων και του θορύβου εντός πόλης, στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και στην βελτίωση της υγείας των πολιτών. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει το ποδήλατο να αποτελέσει ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης των τουριστών και της γνωριμίας τους με την πόλη και τα τοπικά αξιοθέατα».

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ο Πολίτης και το opolitis.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]