Προμηθεύονται 38 ασθενοφόρα τα νησιά του Ν. Αιγαίου με ευρωπαϊκούς πόρους

kastellorizo pixabay [pixabay]

Σημαντική ενίσχυση για τις δημόσιες δομές υγείας των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί η προμήθεια 38 συνολικά ασθενοφόρων, με ευρωπαϊκούς πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020” στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης,

Την προηγούμενη εβδομάδα παραδόθηκαν, 12 ασθενοφόρα μικρού όγκου, κατάλληλα να επιχειρούν στα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ενισχύοντας το στόλο του ΕΚΑΒ που διαδραματίζει κομβικό και κρίσιμο ρόλο στην υγειονομική θωράκιση των νησιωτών.

Στην τελετή παράδοσης των ασθενοφόρων προς τους Δημάρχους των Νησιών, παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπ. Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός. οι βουλευτές Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Παππάς και η Έπαρχος Μήλου, Έλλη Χωριανοπούλου.

Τα 12 ασθενοφόρα θα διατεθούν σε Λειψούς, Μεγίστη, Αμοργό, Κίμωλο, Κύθνο, Φολέγανδρο, Αντίπαρο, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Σχοινούσα, και Κουφονήσι.

Ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Παραδίδουμε 12 που χρηματοδοτήσαμε από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειάς μας. Από το ΕΣΠΑ 2014-2020, στο οποίο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κέρδισε την πρώτη θέση σε απορρόφηση πανελλαδικά. Σήμερα, βλέπουμε μπροστά μας την πραγματική αξία αυτής της πρωτιάς, που δεν είναι ένα ακόμα ρεκόρ για την Περιφέρειά μας και τους νησιώτες. Είναι 12 νέα ασθενοφόρα, φτάνοντας τα 38 συνολικά, που παραδίδουμε στη 2η ΥΠΕ για το ΕΚΑΒ, με τον τόσο κομβικό και κρίσιμο ρόλο στην υγειονομική θωράκιση των νησιωτών. Είναι ο εξοπλισμός για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει. Είναι η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία μικρών νησιών. Είναι προμήθειες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων μας. Είναι ακόμα η ενίσχυση των φορέων Υγείας με 117 άτομα επικουρικό προσωπικό Υγείας για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας στις αυξημένες ανάγκες λόγω της επιδημίας. Είναι, εκτός από πολλά ακόμη για την Υγεία, η από το 2015 συνειδητή επιλογή να διαθέτουμε σταθερά χρηματοδότηση στο ΕΚΑΒ και τη 2η ΥΠΕ και να δουλεύουμε με προσήλωση για να δημιουργούμε μέρες σαν την σημερινή. Μπαίνουμε στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027 με ψηλά το κεφάλι. Συνεχίζουμε».

Να σημειωθεί ότι έχουν παραδοθεί ήδη τα 14 πρώτα ασθενοφόρα, στα νησιά Σύρο, Πάρο, Νάξο, Κω, Ρόδο, Σέριφο, Ανάφη, Νίσυρο, Αστυπάλαια Κάσο και Χάλκη και επίκειται στα τέλη Μαρτίου η παράδοση 9 ακόμη, σε Θήρα, Κάρπαθο, Κάλυμνο, Σύρο, Λέρο, Μύκονο, Πάρο, Ρόδο και Τήνο.

Το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την προμήθεια ασθενοφόρων, ξεπερνά τα 3,00 εκατ. ευρώ.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παππάς αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της ενέργειας αυτής, που είναι απαραίτητη για την αναβάθμιση των δομών υγείας των νησιών, όπου υπάρχουν πολλές ανάγκες, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στην Περιφέρεια, το Υπουργείο Υγείας και την 2η ΥΠΕ για την συνεχή ενίσχυση και αναβάθμιση των νησιών μας σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Ο Δήμαρχος Καστελλορίζου κ. Γιωργος Σαμψάκος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα αυτής της ενέργειας, καθώς με την προσθήκη του ασθενοφόρου, με ευρωπαϊκούς πόρους, θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας του Νησιού. «Ο Δήμος μας – είπε- ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν προς την κατεύθυνση αυτή. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά στον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο που προέβη σε ακόμα μία κίνηση αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας του τόπου μας.

Η συνεχιζόμενη άψογη συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Μεγίστης αποτυπώνεται πλέον και στην καθημερινότητα των δημοτών μας. Σκέψεις, πρωτοβουλίες, ανταλλαγή απόψεων, ευρωπαϊκά προγράμματα και μελέτες έργων που θα κάνουν την εμφάνισή τους στο εγγύς μέλλον, θα αποδείξουν ότι οι καλύτερες μέρες για το νησί μας είναι μπροστά».

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Το ΒΗΜΑ της Κω και το vimatisko.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]