Προ των πυλών η ενεργειακή αναβάθµιση του Σταδίου Ναυπάκτου

dimitrogiannis-gipedo-nafpaktou [aixmi-news.gr]

Ανοίγει ο δρόμος για πολλά έργα, κυρίως ενεργειακής αναβάθμισης, στο Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου, μετά την αδειδότηση της περιβαλλοντικής λειτουργίας, από το Τμήμα Ενέργειας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το εν λόγω τμήμα ανήκει στην αρμοδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη, Λάμπρου Δημητρογιάννη, ο οποίος επισκέφθηκε μάλιστα το στάδιο και είδε από κοντά τις εγκαταστάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, θέτοντας ως στόχο την ενεργειακή αυτονόμησή του μέσω των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Όπως είπε ο ίδιος: «Η ιστορική αυτή αθλητική εγκατάσταση, θα λειτουργεί πλέον με ποιοτικά περιβαλλοντικά δεδομένα, ενώ θέτει τις βάσεις για διατήρηση της προσφοράς της στα τοπικά αθλητικά δρώμενα».

Η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης λειτουργίας, όπως ενημερώνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σταδίου, Γιώργος Μίχος, ξεκίνησε με αφορμή την ένταξη του Σταδίου στο πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημοσίων Κτηρίων που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ήδη ο φάκελος με την μελέτη και ότι άλλο απαιτείται κατατέθηκε στο πρόγραμμα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 630.000 ευρώ και περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση του Σταδίου. Δηλαδή θα τοποθετηθούν και άλλα φωτοβολταϊκά, θα αντικατασταθούν οι πόρτες και τα παράθυρα των βασικών κτηρίων και του κλειστού γηπέδου μπάσκετ, θα αντικατασταθούν οι λέβητες πετρελαίου με αντλίες θερμότητας, θα υπάρχει κλιματισμός, ενώ θα γίνει και  μόνωση των κτηρίων. Επιπλέον θα γίνουν παρεμβάσεις και στον φωτισμό, με την αντικατάσταση των σημερινών λαμπτήρων του προβολέων και όλων των φωτιστικών σωμάτων, με Led.

Στο Στάδιο υπάρχουν ήδη κάποια φωτοβολταϊκά πάνελ, που αποτελούν μια μικρή μονάδα που απλά μειώνει τον λογαριασμό ρεύματος κατά 4.000 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για ένα έργο που υλοποίησε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 35.000 ευρώ. Με τις παρεμβάσεις όμως που προβλέπει η μελέτη, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, στόχος είναι ο μηδενισμός του κόστους ενέργειας, που σήμερα φθάνει τις 12.000 ευρώ ετησίως. Εκτός αυτού όμως θα βελτιωθούν και οι υποδομές γενικότερα, ώστε να παρέχουν περισσότερες ανέσεις στους αθλητές.

Αν ληφθεί υπόψη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατασκευή του ταρτάν, τότε καταλαβαίνει ο καθένας ότι θα μιλάμε για μια αθλητική εγκατάσταση υψηλών προδιαγραφών. Βέβαια υπάρχει μια καθυστέρηση στο έργο, καθώς προέκυψε μια αστοχία σχετικά με την διάθεση των αδρανών υπολειμμάτων. Παρόλο που το θέμα  λύθηκε, προκάλεσε μια αρκετά μεγάλη καθυστέρηση στην πρόοδο των εργασιών, που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο του 2020. Μόλις επιτρέψει ο καιρός θα συνεχιστούν οι εργασίες επίστρωσης του υλικού, που απαιτεί συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μέχρι τα μέσα Μαΐου το έργο θα ολοκληρωθεί.

Όταν  επιτραπεί η επαναλειτουργία του Σταδίου για το κοινό, αφού προς το παρόν είναι κλειστό λόγω πανδημίας, θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί όλο τον κόσμο που συνηθίζει να αθλείται στις εγκαταστάσεις του.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ Αιτωλοακαρνανίας και το aixminews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]