Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δήμος Κιλκίς ομορφαίνουν τη Δοϊράνη με κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής

ΔΟΙΡΑΝΗ1 [eidisis.gr]

Η διακρατική λίμνη Δοϊράνης αποτελεί μέσω των έργων προστασίας και ανάδειξης της ένα κορυφαίο παράδειγμα της δυνατοτήτων που προσφέρουν τα προγράμματα Interreg, προγράμματα δηλαδή που ενισχύουν τη διακρατική συνεργασία  για την επίλυση διακρατικών προβλημάτων ή την ανάδειξη κοινών διακρατικών στόχων.

Με κονδύλια του Ταμείου Συνοχής και σε πρόγραμμα του Interreg όπου συμμετέχουν από την Ελλάδα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Κιλκίς και από την όμορη Βόρεια Μακεδονία ο Δήμος Dojran, επιτελείται η αναβάθμιση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου της λίμνης Δοϊράνης με σκοπό τη λειτουργική σύνδεσή της με τις τοπικές κοινωνίες ως χώρος ιδιαίτερου κάλλους και αναψυχής.  Και πάντα ταύτα με πλήρη σεβασμό στον βιότοπο, την πανίδα και την χλωρίδα της λίμνης κι όλης της παραλίμνιας έκτασης στις δυο χώρες.

Τα έργα στο ελληνικό τμήμα από Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και Δήμο Κιλκίς

Αλλάζει και ομορφαίνει καθημερινά το παραλιακό μέτωπο της Δοϊράνης μπροστά στον οικισμό. Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνονται και τα έργα ανάπλασης του δήμου Κιλκίς κι έρχονται να προστεθούν σ’ αυτά που έχει κάνει η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας δια της ΠΕ Κιλκίς, μέσω του προγράμματος Interreg, δίνοντας επιτέλους μια διαφορετική εικόνα από αυτήν της εγκατάλειψης που είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Ήδη οι επισκέπτες στη λίμνη έχουν αυξηθεί και με τη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας, η Δοϊράνη θα καταστεί πόλος έλξης για εκατοντάδες φίλους της.

Ο καθαρισμός της λίμνης, η πλήρης ανακαίνιση του λιμενοβραχίονα, με φωτιστικά και παγκάκια, οι διάδρομοι περιπάτου, οι τραπεζόπαγκοι, ο φωτισμός σε όλη την περιοχή από το λιμενοβραχίονα μέχρι το συνοριακό σταθμό και η διαμόρφωση-ανανέωση του πρασίνου και ο φωτισμός του Μουσείου Λίμνης, έχουν δώσει μια άλλη εικόνα στην περιοχή και τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν το υπέροχο τοπίο της λίμνης.

Αυτό που απομένει πλέον για τη Δοϊράνη είναι να διαμορφωθεί και να επαναλειτουργήσει -από ιδιώτη- το Δημοτικό αναψυκτήριο στην παραλία της λίμνης, που είχε κλείσει για μικροπολιτικούς λόγους, ζημιώνοντας και το δήμο και την περιοχή. Είναι το μόνο αναψυκτήριο που υπάρχει μπροστά στη λίμνη και μέσα στην καταπράσινη παραλιακή της έκταση, ώστε να μπορεί κάποιος να απολαύσει τον καφέ ή το ποτό του δίπλα στο κύμα.

Με την ελπίδα πως θα γίνουν -μετά από χρόνια εγκατάλειψης- και οι παρεμβάσεις στα Χίλια Δένδρα, αλλάζοντας πια την εικόνα όλης της λεκάνης, δίνοντας προοπτική στην περιοχή της λίμνης.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΕΙΔΗΣΕΙΣ Κιλκίς και το eidisis.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]