Ολοκληρώνεται το… «θησαυροφυλάκιο» του Μεσολογγίου

Αρχαιολογικο Μουσείο στο «Ξενοκράτειο» [aixmi-news.gr]

Ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα για το Μεσολόγγι και όχι μόνο, θα αποτελέσουν τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου που δημιουργείται στο «Ξενοκράτειο».

Η εκδήλωση εγκαινίων αναμένεται πριν το τέλος του 2021, όπως ενημερώνει η Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Ολυμπία Βικάτου και θα αποτελέσει κορυφαίο γεγονός στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Η σύνδεση του Μουσείου, με το, τεράστιας ιστορικής αξίας γεγονός της Επανάστασης, θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπου θα προβάλλεται, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, η ιστορική και πολιτισμική διαδρομή της περιοχής από την προϊστορική εποχή μέχρι τη θυσία και την Ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων, το 1826», μέσω της δημιουργίας μιας πολιτιστικής διαδρομής γύρω από την περιοχή της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Και αυτό το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος και έχει προϋπολογισμό 100.000 €. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνάει τα 2 εκατ. € και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Το «Ξενοκράτειο» ανακαινίστηκε – διατηρώντας την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του – εκ βάθρων, με πολύ κόπο και πολλή δουλειά από την πλευρά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της ίδιας της κας Βικάτου, που εργάστηκε μέρα – νύχτα για το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την ίδια, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα. Ήδη έχουν τοποθετηθεί οι προθήκες που θα φιλοξενούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τις ανασκαφές που έγιναν κατά την διάρκεια κατασκευής της Ιόνιας Οδού. Επίσης έχουν γίνει και όλες οι απαραίτητες μουσειακές κατασκευές για την έκθεση των ευρημάτων, ενώ ολοκληρώνεται η σχεδίαση του εποπτικού υλικού και του οδηγού του μουσείου. Παράλληλα προχωρά και η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου.

Επιπλέον έχει ολοκληρωθεί και η συντήρηση όλων των προς έκθεση αντικειμένων, κάποια εκ των οποίων είναι εξαιρετικά και μοναδικά. Το «Ξενοκράτειο», ως κεντρικό μουσείο στην πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας, θα φιλοξενεί περί τα 1.200 ευρήματα από όλη την περιοχή, τα οποία χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια έως την ύστερη αρχαιότητα.

Η σπουδαία δουλειά που γίνεται από την εν λόγω υπηρεσία, φυσικά δεν περιορίζεται στην κατασκευή του μουσείου αλλά είναι τεράστια. Μεταξύ άλλων η Αρχαιολογική υπηρεσία έχει συντηρήσει και ταξινομήσει περίπου 100.000 ευρήματα, ενώ 4.500 ευρήματα της Αιτωλ/νίας έχουν ψηφιοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου, εμπλουτισμού των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων, του υπουργείου Πολιτισμού».

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των μεγάλων έργων οδοποιίας, όπως αυτό της Ιόνιας Οδού, ερευνήθηκαν περισσότερες από 40 θέσεις σε έκταση 180.000 τ.μ.. Είναι από τις μεγαλύτερες ανασκαφές που έγιναν στην Ελλάδα, μόλις σε βάθος μιας πενταετίας, μέσα από τις οποίες ήρθαν στο φως νέοι οικισμοί, άγνωστα νεκροταφεία, εντυπωσιακά ταφικά μνημεία, αγροτικές και εργαστηριακές εγκαταστάσεις, ιερά πόλεων και μικρότερα ιερά, οχυρωματικοί πύργοι και κινητά ευρήματα που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από την πρωτοελλαδική εποχή, δηλαδή από το 3.000 π.Χ. μέχρι και τα μεταβυζαντινά χρόνια, τον 16ο αιώνα. Όπως υπογραμμίζει η κα Βικάτου, τα ευρήματα αυτά εμπλούτισαν τον αρχαιολογικό χάρτη του νομού και συνέβαλαν στην απόκτηση μεγάλου όγκου αρχαιολογικού υλικού, με περισσότερα από 100.000 ευρήματα, η μελέτη των οποίων συνθέτει ένα πραγματικό θησαυρό πολύτιμων πληροφοριών και γνώσεων, διαφωτίζοντας ποικίλες εκφάνσεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των Αιτωλών, των Ακαρνάνων και των Αμφιλόχων, αλλά και τις πολιτιστικές και εμπορικές επαφές με άλλα μεγάλα κέντρα του αρχαίου κόσμου.

Όλα αυτά καθιστούν το Μεσολόγγι και ευρύτερα την Αιτωλοακαρνανία, κέντρο του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για την προσέλκυση αυτού του είδους τουρισμού. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η κα Βικάτου, αν τα μνημεία αναδειχθούν και προβληθούν με τον σεβασμό που τους αρμόζει, τότε θα αποτελέσουν βασικό πόλο έλξης. Προαπαιτούμενο όμως είναι να τα αγκαλιάσει και να τα αγαπήσει η τοπική κοινωνία, αφού για να ξαναζωντανέψουν θέλουν και την ψυχή των ανθρώπων που ζουν δίπλα τους.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ Αιτωλοακαρνανίας και το aixminews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]