Ολοκληρώνεται το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών με τη στήριξη της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε.

mouseio_ [opolitis.gr]

Η Ημαθία είναι το κέντρο του Βασιλείου της Μακεδονίας. Οι “Βασιλικοί Τάφοι της Βεργίνας που ανακαλύφθηκαν το 1977 από τον μεγάλο Αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο έβαλαν τη Βεργίνα στον Παγκόσμιο χάρτη και χιλιάδες κόσμου συρρέουν κάθε χρόνο για να θαυμάσουν τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα.

Η σπουδαιότητα το χώρου δεν σταματά όμως εκεί. Από τότε μέχρι σήμερα μια πραγματική κοσμογονία έχει συντελεστεί, λέει στον ΠΟΛΙΤΗ η Αρχαιολόγος και Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Εφορείας Ημαθίας κ. Κοτταρίδη. Μια Αρχαιολόγος γεμάτη πάθος και απεριόριστη αγάπη για τη δουλειά της. Στη συνέντευξη που ευγενικά παραχώρησε στον ΠΟΛΙΤΗ μίλησε για τα έργα που γίνονται προσπαθώντας να μεταδώσει την σπουδαιότητά τους για την παγκόσμια ιστορία αλλά και για τον τόπο μας.

Η ανέγερση του Πολυκεντρικού Μουσείου της Βεργίνας αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα έργα της χώρας. Το μεγαλύτερο μετά τα Παρθενώνια, αφού στο ΕΣΠΑ αυτής της περιόδου πήρε ότι και ο Παρθενώνας, λέει χαρακτηριστικά η κα Κοτταρίδη για να αναδείξει το μέγεθος του εγχειρήματος. Αποτελεί ένα οργανικό σύνολο με τέσσερις πυρήνες. Τους Βασιλικούς Τάφους, το Μουσείο, το Ανάκτορο των Αιγών και τη Βασιλική Νεκρόπολη.

Το μεγαλύτερο από τα έργα είναι η αναστήλωση του ανακτόρου των Αιγών. Ένα από τα σπουδαιότερα οικοδομήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής και το σημαντικοτερο κτίριο στην Μακεδονία. Το ανάκτορο όπου ανακηρύχθηκε Βασιλιάς ο Μέγας Αλέξανδρος.

Είναι ένα μνημείο που έγινε στα χρόνια του Φιλίππου. Υπάρχει 1,5 στρέμμα με καταπληκτικά ψηφιδωτά ενώ γίνεται ανάταξη των τριάντα από τις εξήντα κολόνες του περιστυλίου. Ήταν 2όροφο και ήδη στο νέο Μουσείο των Αιγών έχει αναταχθεί ένα κομμάτι από τον πάνω όροφο.

Πρόκειται για το πιο σημαντικό λειτουργικά κτίριο της κλασικής αρχαιότητας με την έννοια ότι δεν είναι απλά ένας ναός αλλά είναι ένα κτίριο με μεγάλο περιστύλιο, το οποίο ενσωματώνει πολιτικές λειτουργίες. Δεν είναι σπίτι. Είναι ένα κτίριο που μετατρέπει σε αρχιτεκτονική την ιδέα της πεφωτισμένης ηγεμονίας.

Είναι χώρος συνάθροισης των πολιτών. Παίρνει δηλαδή τη λειτουργίας της πολιτικής αγοράς. Έχει ενσωματωμένο ιερό, έχει χώρο συμποσίων, έχει αυτό που λένε οι αρχαίοι Πρυτανείο και έχει ένα μεγάλο χώρο συγκέντρωση, όπου μπορούν να συγκεντρωθούν περίπου 500 άτομα, που υποκαθιστά την έννοια του βουλευτηρίου.

Δίπλα στο ανάκτορο είναι και το αρχαίο θέατρο και όλο μαζί δημιουργεί ένα πακέτο σύνδεσης της πολιτικής και πνευματικής εξουσίας, το οποίο ξεκινά από τις Αιγές και το συναντάμε σε όλη την οικουμένη. Το βρίσκουμε στο Πέργαμο, στην Αλεξάνδρεια, στις Σελεύκειες και Αντιόχειες. Τον συνδυασμό δηλαδή της πολιτικής εξουσίας που είναι εξωστρεφής που ενσωματώνει τους υπηκόους ως πολίτες. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία.

Ξεκίνησε το 2007 με την αποκαλυψη του μνημείου. Γίνεται η συντήρηση των ψηφιδωτών και των αρχιτεκτονικών μελών και η ανάταξη του κομματιού του ανακτόρου στο νέο μουσείο, το οποιο είναι 30 μέτρα μήκος και 8 ύψος. Η ανάταξη των τειχών σε μεγάλο μέρος.

Γινεται αντιστήριξη τεχνικό έργο που κρατάει την πλαγιά. Θα προχωρήσουμε στην αναστήλωση του περιστυλίου. Το 2023 θα ολοκληρωθεί.

Το μνημείο είναι 25 στρέμματα, το κτίριο περίπο στα 15.
Σ’αυτό το κτίριο ανακηρύχθηκε βασιλιάς ο Μέγας Αλέξανδρος, λέει η κα Κοτταρίδη αναδεικνύοντας το ειδικό βάρος που φέρει το μνημείο.

Από το 2016 όποτε παραλήφθηκε το κτίριο του μουσείου μεταφέρθηκαν τα εργαστηρια, μεταφέρθηκαν όλες τις αρχαιότητες και λειτουργεί η συντήρηση των αρχαιοτήτων.

Στο χώρο αυτό έχουν γίνει ήδη δύο μεγάλα συνέδρια, ημερίδες, και μουσικές συναυλίες με τον Σόνια Θεοδωρίδου και τον Λουδοβίκο των Ανωγείων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το Πολυκεντρικό Μουσείο θα ανοίξει την επόμενη χρονιά και ηδη οργανώνονται εκθέσεις και μεγάλες εκδηλώσεις. «Θέλουμε μεγάλες εκδηλώσεις, λέει η κα Κοτταρίδη, όπως αρμόζει σε ένα μεγάλο μνημείο. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει εν μέσω πανδημίας. Θα περιμένουμε να περάσει, ώστε να το χαρούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Ο προϋπολογισμός του όλου έργου ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ και γίνεται με την συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ο Πολίτης και το opolitis.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]