Οι κατασκηνώσεις του Νεοχωρίου Καρδίτσας θα αποκτήσουν ξανά ζωή χάρη στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής

neoxori-kataskinoseis-AgorastosιTimotheos [alithianews.gr]

Το Νεοχώρι Καρδίτσας, είναι το χωριό της καταγωγής μου. Θυμάμαι ότι κάθε καλοκαίρι έρχονταν στο χωριό μας πολλά μικρά παιδιά που φιλοξενούνταν στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Οι παιδικές φωνές ακούγονταν σε όλο το χωριό.

Στην λήξη της κάθε περιόδου, γίνονταν η καθιερωμένη γιορτή και σε αυτή ήταν καλεσμένο όλο το χωριό. Για εμάς τα παιδιά αυτή ήταν μέρα γιορτής.

Στο μικρό πέτρινο αμφιθέατρο, φιλοξενούσε παιδιά του χωριού, αλλά και γονείς των παιδιών.

Παρακολουθούσαμε τα παιδιά να παίζουν μικρά θεατρικά, να απαγγέλνουν ποιήματα, να τραγουδάνε.

Το καλύτερο όμως ήταν στο τέλος, όταν μοίραζαν σε όλους μας γλυκά κερασμένα από τον μητροπολίτη.

Οι εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων βρίσκονται δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 από τον μακαριστό Μητροπολίτη πρ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων  Κωνσταντίνο.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, μεταξύ τῶν δεκαετιών 1980-1990 είχαν ενοικιασθεί σε ιδιώτη.

Το 1999 περιήλθαν και πάλι στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος.

Από το 2000 μέχρι και πριν τρία χρόνια, λειτουργούσαν υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως.

Οι κατασκηνώσεις ανακαινίζονται

Με την εκλογή στην θέση του μητροπολίτη του κ.κ. Τιμόθεου, μπήκε αμέσως από την μητρόπολη σε εφαρμογή το σχέδιο για την ανακαίνιση των κατασκηνώσεων.

Έγινε η μελέτη με δαπάνες της μητρόπολης και δεν άργησε να βρεθεί και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα ενταχθεί η κατασκευή του έργου.

Έτσι, μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας και δαπάνες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, οι κατασκηνώσεις θα πάρουν ξανά ζωή.

Στο Νεοχώρι αντηχήσουν ξανά παιδικές φωνές.

Το έργο βρίσκεται ήδη στην φάση της κατασκευής, μιας και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή σύμβασης του έργου προϋπολογισμού 774.220,40 ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε στην ΑΛΗΘΕΙΑ και το www.alithianews.gr τα εξής: «Σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Τιμόθεο προχωρούμε στην υλοποίηση της ανακαίνισης και επέκτασης των εγκαταστάσεων των παιδικών κατασκηνώσεων στο Νεοχώρι Καρδίτσας. Σε μια εποχή που ολοένα και περισσότερες οικογένειες δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος των διακοπών τους, η κατασκήνωση αποτελεί διέξοδο για εκατοντάδες παιδιά για να μπορέσουν να κοινωνικοποιηθούν και να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, δημιουργικά και ανθρώπινα. Χρηματοδοτούμε και υλοποιούμε έργα χρήσιμα και ουσίας για την κοινωνία και τους νέους ανθρώπους».

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Τιμόθεος δήλωσε στην ΑΛΗΘΕΙΑ και το www.alithianews.gr τα εξής: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που αυτό το έργο θα γίνει πράξη μια και θα το υλοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την άοκνη συμπαράσταση του κ. Αγοραστού. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια για τη συνεργασία που έχουμε σε πολλά έργα και ιδιαίτερα για τις κατασκηνώσεις στο Νεοχώρι οι οποίες θα επισκευαστούν και θα ανακαινιστούν προς όφελος των παιδιών που θα φιλοξενηθούν. Πολλά από τα παιδιά που έρχονται στις κατασκηνώσεις προέρχονται από τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, που δεν έχουν χρήματα για διακοπές».

Στοιχεία έργου

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της εκκλησιαστικής παιδικής κατασκήνωσης στην Λίμνη Πλαστήρα, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 και πλέον δεν πληρούσε τις σύγχρονες λειτουργικές απαιτήσεις. Με την αναβάθμιση, η δομή μπορεί να λειτουργήσει παρέχοντας βελτιωμένες υπηρεσίες και αυξάνοντας τη δυναμικότητα της σε 100 παιδιά, ανά κατασκηνωτική περίοδο. Η προς υπογραφή Σύμβασης Εργολαβία, περιλαμβάνει τις εργασίες οικοδομικής και ηλεκτρομηχανολογικής ανακαίνιση των 5 οικίσκων διαμονής, του εστιατορίου, του μαγειρείου, του κυλικείου, των χώρων υγιεινής, των γραφείων διοίκησης, του ιατρείου, της λοιπής υποδομής και του περιβάλλοντος χώρου, σύμφωνα με την εγκεκριμένη σχετική μελέτη.

Με το Έργο και την αναβάθμιση των κατασκηνώσεων, ενισχύεται η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ιδίως, καθώς δίνεται δυνατότητα για συμμετοχή των παιδιών σε προγράμματα κατασκηνωτικών περιόδων με δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία, άθληση, συλλογικές δραστηριότητες κ.α. χωρίς τίμημα, ενώ  παράλληλα δίνεται διευκόλυνση στους γονείς τους.

Η παιδική κατασκήνωση στη Λίμνη Πλαστήρα κατασκευάστηκε το 1972. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται σε οικόπεδο επιφάνειας 16 στρεμμάτων το οποίο είναι ιδιοκτησία της Ι.Μ.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Αλήθεια Καρδίτσας και το alithianews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

 

X