Οι Ευρωβουλευτές υπερασπίζονται τον προϋπολογισμό για την πολιτική συνοχής

[EPA/LUCAS DOLEGA]

Με ενδεχόμενο τον κίνδυνο περικοπών στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027), η περιφερειακή πολιτική βρίσκεται αντιμέτωπη με συνεχείς απειλές.

Την περασμένη εβδομάδα (17 Απριλίου), οι Ευρωβουλευτές ενέκριναν σχετικό ψήφισμα που ζητά τη διατήρηση ενός «φιλόδοξου προϋπολογισμού, ικανού να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις» που σχετίζονται με την «πολιτική συνοχής», η οποία στοχεύει στην εξάλειψη του αναπτυξιακού χάσματος μεταξύ -εύπορων και μη- περιφερειών της Ευρώπης.

Με προϋπολογισμό ύψους 351,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020 (ή 32,5% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού) η πολιτική συνοχής αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις τόσο εξαιτίας του Brexit, όσο και της χρηματοδότησης νέων προτεραιοτήτων που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τον Μάρτιο, ο Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό, Günther Oettinger, εκτίμησε ότι οι περικοπές της περιφερειακής πολιτικής θα μπορούσαν να περιοριστούν σε «λιγότερο από 10% και πιθανώς πιο κοντά στο 5%».

Oettinger: 5% με 10% οι περικοπές στην περιφερειακή πολιτική

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το γεγονός ότι τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής της ΕΕ δεν θα περικοπούν στον επόμενο επταετή προϋπολογισμό. Ωστόσο, οι περικοπές θα είναι «κάτω από 10%, πιθανόν κοντά στο 5%», δήλωσε την Πέμπτη (22 Μαρτίου) ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η πολιτική συνοχής «χρηματοδοτεί πολλά έργα, από τις ΜμΕ έως την επαγγελματική κατάρτιση και τη διαπεριφερειακή συνεργασία», δήλωσε ο εισηγητής της πρότασης ψηφίσματος  από το ΕΛΚ, Marc Joulaud.

«Υπάρχει ένας θεμιτός και αναγκαίος λόγος για την προσαρμογή της ΕΕ στις νέες προκλήσεις. Ωστόσο, ο στόχος της συνοχής και της περιφερειακής στήριξης δεν θεωρείται παρωχημένος», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική, Κορίνα Κρέτσου, στήριξε σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των Ευρωβουλευτών, ζητώντας από τα Ταμεία Συνοχής να διατηρήσουν το ρόλο τους ως «κύρια επενδυτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επιπλέον, η Επίτροπος υποστήριξε την «αδιαπραγμάτευτη» στάση των Ευρωβουλευτών αναφορικά με τη διατήρηση του ταμείου για όλες τις περιφέρειες.

«Οι ανάγκες δεν περιορίζονται καθόλου στις μη εύπορες περιοχές», τόνισε η κ. Κρέτσου, αναφερόμενη στα συμπεράσματα της έβδομης έκθεσης για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Στο μεταξύ, οι Ευρωβουλευτές τόνισαν την ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών.

«Με σχεδόν 800 σελίδες, 450 άρθρα, σχεδόν 89 παραρτήματα, αυτή η πολιτική έχει γίνει πλέον δυσανάγνωστη», υπογράμμισε ο κ. Joulaud. «Είναι τόσο περίπλοκο που μερικές φορές γίνεται παράλογο και αποθαρρύνει όλο και περισσότερους δικαιούχους».

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, τα κονδύλια που διατίθενται για τα έργα έως τον Ιούλιο του 2017 (κατά το μεσοδιάστημα της περιόδου προγραμματισμού 2014-2020) θα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ήμισυ του συνολικού διαθέσιμου ποσού για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η κ. Κρέτσου επανέλαβε τις «επιλογές» τις οποίες επεξεργάζεται η Επιτροπή και περιλαμβάνουν τη διαφορετική διοικητική ικανότητα των κρατών μελών, κοινούς κανόνες, μεγαλύτερη συνέργεια με άλλα μέσα της ΕΕ, αναθεωρημένο σύστημα κατανομής και «καλύτερη ανταπόκριση στην ποικιλία των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες».