Oettinger: όχι στην ακραία ανακατανομή κονδυλίων μεταξύ των κρατών-μελών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την ακεραιότητα της Πολιτικής Συνοχής, αλλά αυτή θα είναι μια μάχη όπου κανείς δεν μπορεί να βγει εξ ολοκλήρου κερδισμένος, δήλωσε ο Επίτροπος για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους, Günther Oettinger, στην Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών την Πέμπτη (16 Μαίου).

«Πρέπει να αποφύγουμε μια μάχη όπου η Συνοχή θα αντιτίθεται στη μετανάστευση, όπου η γεωργία θα αντιτίθεται στην άμυνα», υπογράμμισε ο κ. Oettinger.

Αν και η Επιτροπή παραμένει ανοικτή προς συζήτηση, η τελική συμφωνία δεν μπορεί να είναι τόσο διαφορετική από την αρχική πρόταση. Εν πάση περιπτώσει όμως, η Συνοχή θα συνεχίσει να έχει σημαντικό μέλλον στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ακριβώς «επειδή λειτουργεί», ανέφερε ο ίδιος.

«Χρειαζόμαστε ομοφωνία. Ένα βέτο ακόμη και από ένα μόνο κράτος-μέλος μπορεί να μπλοκάρει τα πάντα», πρόσθεσε ο Επίτροπος κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος, την επονομαζόμενη «μέθοδο του Βερολίνου», οι περιφέρειες χωρίζονται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με το ΑΕΠ και το ΑΕΕ τους. Υπάρχουν τρία όρια, 75%, 90% και 90%+ του ΑΕγχΠ της ΕΕ, που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό του ποσού των επιδοτήσεων και της συγχρηματοδότησης για κάθε περιοχή.

Ωστόσο, ο κ. Oettinger θεωρεί ότι ίσως και αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί.

Ο Επίτροπος υποστήριξε ότι η μέθοδος πρέπει να οριστεί εκ των προτέρων για να αποφευχθεί η ακραία ανακατανομή κονδυλίων μεταξύ των κρατών μελών. «Πρέπει να μειώσουμε αυτές τις ακραίες περιπτώσεις. Πρέπει να οικοδομήσουμε αυτό το δίχτυ ασφαλείας. Για παράδειγμα, το μέγιστο που να μπορεί να χάσει μια περιοχή να είναι το 30% των πόρων ή η μέγιστη κατανομή που να μπορεί να φτάσει σε μια περιοχή να είναι το 70%».

«Σε ορισμένες περιοχές, η πολιτική απέτυχε, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό συμβαίνει σκόπιμα», σημείωσε.

Η Συνοχή μετά το Brexit

Σε σχέση με το τι μπορεί να σημαίνει το Brexit για τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, η Κομισιόν επιμένει ότι η πρόταση των 373 δις ευρώ ως προϋπολογισμού για τη Συνοχή εξακολουθεί να είναι φιλόδοξη.

«Σε ονομαστικούς όρους, ο προϋπολογισμός αυξάνεται, ενώ σε πραγματικούς όρους υπάρχει  μια μείωση της τάξεως του 6,7% », ανέφερε ο κ. Oettinger.

Συνεπώς, το μειωμένο μερίδιο της Συνοχής στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των γενικών συνθηκών και των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, όπως η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, η άμυνα και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός στην επιστήμη.

Δυσαρεστημένες οι περιφέρειες και οι δήμοι για τις περικοπές στην Πολιτική Συνοχής

Η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό περιείχε μια δυσάρεστη έκπληξη για τους εμπλεκόμενους στην πολιτική συνοχής.

Η ΕτΠ αναμένει στο εξής τις νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής, η οποία πρόκειται να προσεγγίσει τις τομεακές διατάξεις μεταξύ των επόμενων δύο με τέσσερις εβδομάδων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, Karl-Heinz Lambertz, τόνισε ότι η Επιτροπή των Περιφερειών είναι εν γένει ικανοποιημένη από τη συνολική πρόταση, ωστόσο, «Δεν μπορούμε να δεχτούμε όλα τα αποσπάσματα χωρίς αντίσταση. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο οι Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο. Είναι παντού».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, θα ήταν χρήσιμο να πραγματοποιηθεί επίσης μια ακόμη διαβούλευση το Σεπτέμβριο, προτού αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

X