Oettinger: 5% με 10% οι περικοπές στην περιφερειακή πολιτική

[European Commission]

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το γεγονός ότι τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής της ΕΕ δεν θα περικοπούν στον επόμενο επταετή προϋπολογισμό. Ωστόσο, οι περικοπές θα είναι «κάτω από 10%, πιθανόν κοντά στο 5%», δήλωσε την Πέμπτη (22 Μαρτίου) ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ.

«Η πολιτική συνοχής θεωρείται παραδοσιακή, αλλά όχι ντεμοντέ», δήλωσε ο Günther Oettinger σε επίσημη συνάντηση με τις Ευρωπαϊκές Οργανώσεις, οι οποίες εκπροσωπούν τις Περιφέρειες και τις Πόλεις που συγκρότησαν τη Συμμαχία Συνοχής.

Ο Γερμανός Επίτροπος τόνισε ότι στόχος του ήταν να σταθεροποιήσει την πολιτική συνοχής – που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της συνολικής χρηματοδότησης – και όχι να τη βλάψει.

Ο κ. Oettinger υπενθύμισε την υποστήριξη που επεκτάθηκε κατά την επανένωση της Γερμανίας μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. Εντούτοις, δήλωσε ότι συντελέστηκαν δύο μεγάλα λάθη κατά τη διαπραγμάτευση του προηγούμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2014-2020).

Το πρώτο ήταν ότι οι ηγέτες συμφώνησαν στην πρόταση του Ντέιβιντ Κάμερον να μειώσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ για πρώτη φορά. Το δεύτερο ήταν ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων χρειάστηκε πολύ χρόνο, οδηγώντας σε προβλήματα κατά την περίοδο εφαρμογής, τα οποία συντομεύθηκαν.

Ο Επίτροπος ανέφερε ότι το Brexit σήμαινε ότι όλοι οι οργανισμοί, από τη γεωργία μέχρι την έρευνα, αγωνίζονται να διατηρήσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως είπε, πρέπει να πείσουμε τα κράτη μέλη να «πληρώσουν λίγο περισσότερο», ζητώντας από τις Περιφέρειες και τις πόλεις να διαβιβάσουν το μήνυμα στο «Ντε Χάαγκ, το Ελσίνκι, τη Βιέννη και τη Στοκχόλμη», δηλαδή τις πρωτεύουσες στις χώρες που είναι πιο ανθεκτικές σε αύξηση του προϋπολογισμού.

Η Επιτροπή θα αποκαλύψει την επίσημη πρότασή της για τον προϋπολογισμό της ΕΕ στις 2 Μαΐου.

Η Πολιτική Συνοχής μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την αρχιτεκτονική, αλλά και το πνεύμα της ΕΕ

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό μετά το 2020 (ΠΔΠ) έχει επισκιάσει το μέλλον της κύριας επενδυτικής πολιτικής της ΕΕ. Ο Francesco Molica και ο Νίκος Λαμπρόπουλος εξετάζουν τι μέλλει γενέσθαι και τι διακυβεύεται σε σχέση με την Πολιτική Συνοχής​.

Κρέτσου: Η διάκριση μεταξύ συνεισφερόντων-αποδεκτών είναι απλοϊκή

Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, τόνισε τη σπουδαιότητα του νέου προϋπολογισμού που αφήνει ανέπαφους τους μηχανισμούς καινοτομίας και έρευνας και εξασφαλίζει ότι όλες οι περιφέρειες λαμβάνουν στήριξη από την Πολιτική Συνοχής.

«Δεν μου αρέσει η διάκριση μεταξύ συνεισφερόντων και αποδεκτών, διότι είναι μια πολύ απλοϊκή προσέγγιση». «Το Βέλγιο, για παράδειγμα, βρίσκεται αντιμέτωπο με περιπτώσεις συνθηκών φτώχειας και χρειαζόμαστε μια πολιτική για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων».

«Οι περικοπές θα έχουν σοβαρές συνέπειες για την ευημερία και την ενότητα της μελλοντικής Ένωσης», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών», Karl-Heinz Lambertz.

«Αναμένω από την Επιτροπή να μην πείθεται, αλλά να πείσει τα κράτη μέλη. Αυτός είναι ο ρόλος της», δήλωσε ο πρόεδρος της CRPM, Vasco Alves Cordeiro. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Πορτογαλία είχε ήδη δεσμευτεί να συμβάλλει περισσότερο στον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Η επιτυχία των νέων προτεραιοτήτων της ΕΕ εξαρτάται από την ικανότητα των τοπικών κυβερνήσεων να επενδύουν στην επικράτειά τους. Οι επενδύσεις αυτές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς μια ισχυρή Πολιτική Συνοχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του CEMR, Ilmar Reepalu.