Η Φον ντερ Λάιεν εγκαινίασε γέφυρα μεταξύ Κροατίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Στην κυκλοφορία δόθηκε παρουσία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η γέφυρα που ενώνει Κροατία και Βοσνία Ερζεγοβίνη. [EPA-EFE/ANTONIO BAT]

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο πρωθυπουργός της Β -Ε Ζόραν Τεγκελτίγια εγκαινίασαν επίσημα τη γέφυρα του Σβίλαϊ η οποία δόθηκε στην κυκλοφορία.

Πρόκειται για τη γέφυρα Σβίλαϊ που ξεκινάει ​​από τον ποταμό Sava, ο οποίος συνδέει την Κροατία με την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και είναι μέρος του διεθνούς πανευρωπαϊκού διαδρόμου Vc.  Η γέφυρα κατασκευάστηκε μετά από συμφωνία μεταξύ της κροατικής κυβέρνησης και του Συμβουλίου Υπουργών της Β -Ε.

Κάθε κράτος χρηματοδότησε το 50% του κόστους κατασκευής. Το κόστος κατασκευής ανήλθε σε 22,31 εκατ. Ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Η πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η γέφυρα Svilaj συνδέει τα Δυτικά Βαλκάνια με την Ευρωπαϊκή Ένωση και, το πιο σημαντικό, χτίζει συμβολικά γέφυρες και συνδέει ανθρώπους, χώρες και πολιτισμούς.

«Έχω πει συχνά ότι η Κροατία δεν θα τοποθετήσει κανένα φράχτη στα σύνορα με τη Β -Ε», είπε ο πρωθυπουργός Πλένκοβιτς, υπογραμμίζοντας ότι η Κροατία επιθυμεί να εντείνει τη συνεργασία με τη Β -Ε σε πολλούς τομείς.

Ο πρωθυπουργός Tegeltija αναφέρθηκε σε ένα άλλο έργο, μία γέφυρα ακόμα που θα κατασκευαστεί στον ποταμό Sava στη Gradiška (στα δυτικά), λέγοντας ότι οι αρχές του καλοκαιριού 2022 θα είναι μια ευκαιρία να την εγκαινιάσουν ξανά με τον πρωθυπουργό της Κροατίας και την πρόεδρο της ΕΚ.

Η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ είπε επίσης ότι η πρόοδος της Β -Ε προς την ένταξη στην ΕΕ απαιτεί επείγουσα πρόοδο στις εκλογικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.