Ο φάκελος της Συνοχής πρέπει να κλείσει πριν από τις ευρωεκλογές

Brussels , 06/09/2018 European regional Development and cohesion policy [©EU2018]

Η παράταση της συζήτησης για τη Συνοχή και η αναβολή εύρεσης τελικής συμφωνίας θα έχουν περαιτέρω επιπτώσεις στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ήταν το μήνυμα από δημόσια ακρόαση με θέμα το μέλλον της Πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή την Πέμπτη (6 Σεπτεμβρίου), στις Βρυξέλλες.

Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη λήψης τελικής απόφασης σε σχέση με την γραμμή του προϋπολογισμού και το νομοθετικό πακέτο της Συνοχής.

«Μετακινούμαστε προς μια αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απομακρύνει τον πολίτη από τα ορατά και θετικά αποτελέσματα και οδηγεί προς την ακροδεξιά δημαγωγία. Ο φάκελος του επόμενου Πολυετούς δημοσιονομικού Πλαισίου πρέπει να κλείσει πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης (GUE / NGL).

«Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα Δυτικής ή Ανατολικής Ευρώπης. Ολόκληρο το σύστημα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Η Ευρώπη έχει επιφέρει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Αλλά δεν μπορούμε να θεωρούμαστε αξιόπιστοι όταν ζητούμε επρισσότερη Ευρώπη με λιγότερα χρήματα» , δήλωσε ο Stefano Mallia, εισηγητής της ΕΟΚΕ σχετικά με τον κανονισμό για τις κοινές διατάξεις 2021-2027.

Οι νέες προτεραιότητες απαιτούν νέα μέτρα

Εξηγώντας τους λόγους πίσω από τη μείωση κατά 10% του προϋπολογισμού για τη Συνοχή, ο Nicola de Michelis, επικεφαλής του γραφείου της Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική Corina Cretu, τόνισε ότι οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν τις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες της Ευρώπης.

«Η οικονομική γεωγραφία της Ευρώπης έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια. Οι ανισότητες έχουν αυξηθεί εξίσου», σημείωσε. Ωστόσο, ο κ. Michelis ανέφερε επίσης ότι η Πολιτική Συνοχής παραμένει η μεγαλύτερη επένδυση της ΕΕ, παρά τις προγραμματισμένες περικοπές.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος προϋπολογισμός αναπόφευκτα έπρεπε να λάβει υπόψη τις νέες προτεραιότητες και περιστάσεις, όπως το Brexit, η κλιματική αλλαγή, η ανεργία των νέων και η ανάγκη για επένδυση στην καινοτομία και τις κοινωνικές υπηρεσίες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Catiuscia Marini και ο Michael Schneider, συν-εισηγητές της Επιτροπής των Περιφερειών για τον κανονισμό των κοινών διατάξεων 2021-2027, υπογράμμισαν την ανάγκη ο διάλογος να επικεντρωθεί στις περιφερειακές ιδιαιτερότητες, την αποτελεσματική διοίκηση και τα πραγματικά αποτελέσματα, ώστε οι περιοχές που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα καθημερινά εμπόδια να έχουν τη δυνατότητα να τα ξεπεράσουν και να επιτύχουν κοινωνική και οικονομική συνοχή.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την Πολιτική Συνοχής χωρίς να σκεφτόμαστε την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ. Αυτό είναι το κύριο εργαλείο για τις περιφέρειες μας, για να κάνουμε επενδύσεις και για να απαντήσουμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», τόνισε η κ. Marini.

«Εκτιμούμε τις προσπάθειες της Επιτρόπου Cretu να στηρίξει τις Πολιτικές Συνοχής, αλλά γνωρίζουμε ότι και στο εσωτερικό της Κομισιόν, υπάρχουν ισχυροί αντίπαλοι της Συνοχής και ενδεχομένως ισχυρότεροι πολιτικά από την Επίτροπο», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης.

Βασικός παράγοντας στην πορεία της συζήτησης για την περιφερειακή ανάπτυξη και την Πολιτική Συνοχής είναι επίσης η αυστριακή Προεδρία, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο του 2018. Ερωτηθείς από τη EurActiv σχετικά με την απουσία αυστριακού εκπροσώπου στο πάνελ της ακρόασης, ο εισηγητής της ΕΟΚΕ δήλωσε ότι η θέση των Αυστριακών απέναντι στην ΕΟΚΕ σχετικά με τις συνομιλίες για τη Συνοχή είναι μέχρι στιγμής «απογοητευτική».

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι προσπαθήσαμε να τους συναντήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις, όπως ακριβώς κάναμε με την Επιτροπή. Ωστόσο, οι Αυστριακοί έχουν δείξει δείγματα απροθυμίας. Τους καλέσαμε και στην ακρόαση αυτή, ωστόσο για άγνωστους λόγους δεν κατάφεραν να παρευρεθούν».