«Ντρέπομαι που είμαι Βρετανός», λένε οι Βρετανοί που ζουν στην ΕΕ

Η έρευνα των πανεπιστημίων του Λάνκαστερ και του Μπέρμιγχαμ, σχετικά με τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στην ΕΕ μετά το Brexit, βασίζεται στις απαντήσεις 1.328 Βρετανών πολιτών που ζουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. [Shutterstock/ratlos]

Πολλοί Βρετανοί που ζουν στην ΕΕ αισθάνονται αποκομμένοι και ντρέπονται για τη χώρα τους μετά το Brexit, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η έρευνα των πανεπιστημίων του Λάνκαστερ και του Μπέρμιγχαμ, σχετικά με τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στην ΕΕ μετά το Brexit, βασίζεται στις απαντήσεις 1.328 Βρετανών πολιτών που ζουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

«Βαθιά, βαθιά ντροπή. Ντρέπομαι που είμαι Βρετανίδα, ντρέπομαι που δεν προσπάθησα αρκετά ή δεν εκτίμησα την ιθαγένειά μου στην ΕΕ», δήλωσε μια Βρετανίδα πολίτης στη Νορβηγία.

«Μετά το Brexit είμαι απογοητευμένη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ανησυχώ και δεν αισθάνομαι πλέον ότι έχω την ίδια σχέση με τη χώρα», πρόσθεσε ένας άλλος ερωτηθέντας που ζει στη Δανία.

Παρόμοια απογοήτευση εκφράστηκε για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και τους χειρισμούς της στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και τις σχέσεις με την ΕΕ και την πανδημία COVID.

Πολλοί ερωτηθέντες παραπονέθηκαν ότι η απώλεια της ελεύθερης κυκλοφορίας εκτός συνόρων ως αποτέλεσμα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά σήμαινε για τους Βρετανούς «να γίνουν πιο ‘ακίνητοι’, κολλημένοι στη θέση τους, με τρόπο που δεν ήταν συνηθισμένοι και γενικά υπήρχαν ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ζούσαν πλέον τη ζωή τους», σύμφωνα με την έκθεση.

«Η έκθεση δείχνει ότι, ενώ η δημόσια αφήγηση υποδηλώνει ότι το Brexit έχει τελειώσει και έχει ξεχαστεί, έχει επιφέρει τους βαθύτατους μετασχηματισμούς στις ζωές των Βρετανών πολιτών που ζουν στην ΕΕ και τον ΕΟΧ. Η μακρά ουρά του Brexit είναι εμφανής στις συνεχιζόμενες επιπτώσεις του στον τρόπο με τον οποίο ζουν τη ζωή τους και στη διαρκή σημασία του για την αίσθηση της ταυτότητας και του ανήκειν», δήλωσε η καθηγήτρια Michaela Benson, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.

Η έρευνα σημειώνει ότι οι περισσότεροι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην ΕΕ αντιτάχθηκαν στο Brexit και ότι το Brexit είχε τον σημαντικότερο αντίκτυπο στα συναισθήματά τους απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το 80% να απαντά ότι επηρεάστηκε από αυτό πολύ ή πάρα πολύ.

Παρόλο που η πραγματικότητα του Brexit έχει γίνει αποδεκτή και υπάρχει μικρή δημόσια απαίτηση για νέο δημοψήφισμα σχετικά με τη συμμετοχή στην ΕΕ, οι έρευνες δείχνουν σταθερά ότι η πλειονότητα των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει ότι η αποχώρηση από την ΕΕ ήταν αποτυχημένη.

Μαζί με την απώλεια του απρόσκοπτου εμπορίου, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αντικατέστησε τη συμμετοχή στην ενιαία αγορά με τη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας με την ΕΕ, τα δικαιώματα ψήφου και ιθαγένειας των περίπου 1,3 εκατομμυρίων Βρετανών σε όλη την Ευρώπη τέθηκαν επίσης σε σύγχυση μετά την επίσημη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση τον Ιανουάριο του 2020.

Το 59% των ερωτηθέντων ζει στη χώρα διαμονής του για περισσότερα από 5 χρόνια και η συντριπτική πλειοψηφία, 78%, δήλωσε ότι είναι πολύ απίθανο να ζήσει αλλού τα επόμενα χρόνια. Το 73% , από την άλλη, τόνισαν ότι σχεδίαζαν να εγκατασταθούν μόνιμα στον σημερινό τόπο διαμονής τους.

Από τον Ιούνιο του 2016, σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είχαν αλλάξει το νομικό τους καθεστώς στη χώρα διαμονής τους, ενώ το 60% ήλπιζε να γίνει μόνιμος κάτοικος και το 34% πολίτης της χώρας διαμονής του.