Νέος βρεφονηπιακός σταθμός στην Ιαλυσό χάρη στην Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε.

Βρεφονηπιακός Σταθμός - Ιαλυσός [12vima.gr]

Η Ιαλυσός (Τριάντα) αποτελούσε τόπο διακοπών των εύπορων κατοίκων της Ρόδου και γι’αυτό το λόγο η περιοχή χαρακτηρίζεται από τα νεοκλασικά σπίτια της και τα μεγάλα αρχοντικά με τους φοίνικες στην αυλή τους. Η Ιαλυσός αποτελεί τη μεγαλύτερη δημοτική Ενότητα της Ρόδου.

Η παραλία -10 χλμ. σε μήκος- είναι μία από τις πιο θυελλώδεις στη δυτική πλευρά του νησιού. Είναι ιδανική εάν ψάχνετε καθαρά νερά για κολύμπι και φυσικά αν αγαπάτε το windsurfing, καθώς η παραλία Ιαλυσού θυμίζει κάτι από… Χαβάη! Μία προσεγμένη παιδική χαρά βρίσκεται στο κέντρο της. Την Ιαλυσό θα τη συναντήσετε στο βόρειο-δυτικό τμήμα του νησιού, 8 χλμ. από την Πόλη της Ρόδου. Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν εδώ πολλά μεγάλα ξενοδοχεία με υψηλές προδιαγραφές και δύο σύγχρονα συνεδριακά κέντρα για την οργάνωση και τη φιλοξενία διεθνών συνεδρίων. Η σύμβαση του έργου για την κατασκευή του νέου βρεφονηπιακού σταθμού στην Ιαλυσό, με την εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του μετά από διαγωνισμό υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2017 και σήμερα είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις προς χρήση . Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 με τίτλο: «Ανέγερση νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού, Δήμου Ρόδου» με προϋπολογισμό ενός εκατομμυρίου εννιακοσίων δέκα χιλιάδων (1,910) ευρώ και χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους ΕΣΠΑ). και συγχρηματοοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η κατασκευή του, κρίθηκε αναγκαία, λόγω της αύξησης του πληθυσμού της περιοχής και του υψηλού αριθμού αιτήσεων των εξυπηρετούμενων από ιδιωτικούς σταθμούς παιδιών, καθώς θα είναι ο πρώτος παιδικός Δημοτικός Σταθμός που θα λειτουργήσει στην ευρύτερη περιοχή.

Η τεχνική μελέτη προέβλεπε διώροφο κτήριο, με υπόγειο, συνολικού εμβαδών 2,284,00 τμ, που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 45 νήπια και 24 βρέφη, με κύριους χώρους εξυπηρέτησης , χώρους υγιεινής, κουζίνες, τραπεζαρίες, γραφεία διεύθυνσης και πολλαπλών χρήσεων, όπως και βοηθητικές εγκαταστάσεις της μονάδας, όπως αυτές ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκε και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, με χλοοτάπητα, φύτευση δέντρων και κατασκευή παιδικής χαράς.

Ο Παιδικός Σταθμός κατασκευάστηκε σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, που είχε παραχωρηθεί στον πρώην Δήμο Ιαλυσού (επί θητείας Σάββα Καραγιάννη). Στο ίδιο ακίνητο βρίσκεται το υπό κατασκευή ανοιχτό κολυμβητήριο Ιαλυσού και προβλέπεται η ανέγερση νέου Ιερού Ναού Ιαλυσού Αυτή την εβδομάδα είδε το φώς της δημοσιότητας ο διαγωνισμός για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού για τη λειτουργία του σταθμού προϋπολογισμού δαπάνης ογδόντα έξι χιλιάδων ευρώ (86.000,00 ευρώ )

Φορέας χρηματοδότησης είναι Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Βελτίωση βασικών υποδομών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Με την λειτουργία του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Ιαλυσό θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Το ΒΗΜΑ της Δωδεκανήσου και το 12vima.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]