Νέα δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης αποκτά η Ναύπακτος

idrodotisi-nafpaktos (4) [aixmi-news.gr]

Ένα ζωτικής σημασίας έργο θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα στη Ναύπακτο, που θα λύσει δια παντός το πρόβλημα της ποιότητας του νερού στην πόλη.

Πρόκειται για την αντικατάσταση των υπαρχόντων αγωγών ύδρευσης που είναι από αμίαντο, η οποία θα γίνει κατά μήκος της οδού Αθ. Νόβα, και πιο συγκεκριμένα από την συμβολή της με την οδό Θέρμου έως και την οδό Εθνικής Αντιστάσεως. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του έργου και για την καλύτερη λειτουργικότητα των παροχών, θα τοποθετηθούν εκατέρωθεν του άξονα της οδού δύο δίδυμοι αγωγοί, συνολικού μήκους 1.270 μέτρων. Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και υπάγεται στον άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του Περιβάλλοντος-Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο Περιβάλλον» του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα» και είναι προϋπολογισμού 530.000,00 ευρώ. Αυτό αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την πόλη, καθώς θα «κλείσει» το θέμα ύδρευση στη Ναύπακτο, δεδομένου ότι στο ανατολικό τμήμα έχει ήδη κατασκευαστεί ανάλογο έργο.

Στο ενδιάμεσο τμήμα δηλαδή από την συμβολή των οδών Αθαν. Νόβα και Σοϊδά έως την πλατεία Φαρμάκη, έχει ήδη ξεκινήσει η αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης αμιαντοσωλήνων, και διαχωρισμού παντορροϊκού αποχετευτικού δικτύου, που εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» και υπάγεται στον άξονα «Δράσεις αστικής ανάπτυξης ιστορικών, εμπορικών και τουριστικών κέντρων της περιφέρειας» (ΕΣΠΑ 2014-2020), με προϋπολογισμό 2,58 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο το προαναφερόμενο τμήμα αντιμετωπίζει κάποια θέματα που σχετίζονται με τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά την εκσκαφή. Ήδη βρέθηκε ένα πηγάδι, καθώς και τμήματα του τείχους, το ένα εκ των οποίων είναι κάθετο στην οδό Αθ. Νόβα και το άλλο παράλληλο. Η Αρχαιολογική υπηρεσία βρίσκεται επί ποδός για την εξέταση αυτών των ευρημάτων. Προχωρώντας ο εργολάβος ανατολικά, «έπεσε» πάνω σε μια δεξαμενή πετρελαίου από παλιό πρατήριο υγρών καυσίμων που λειτουργούσε στο σημείο, η οποία έχει ακόμα μια ποσότητα πετρελαίου. Έτσι αναμένεται η συμφωνία με την εταιρεία που θα κάνει την άντληση για να προχωρήσει το έργο. Βρέθηκαν βέβαια και δίκτυα της ΔΕΗ, καθώς και οπτικές ίνες, τα οποία έχουν τακτοποιηθεί, αλλά η εξέλιξη του έργου θα καθυστερήσει λόγω των υπολοίπων εμποδίων. Ο Δήμος Ναυπακτίας είναι έτοιμος να παρέχει κάθε βοήθεια για την επίσπευση των διαδικασιών.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ Αιτωλοακαρνανίας και το aixminews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]