Ναύπακτος: Στη φάση δηµοπράτησης η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριµµάτων

DCIM100GOPROG0015542. [aixmi-news.gr]

Δημοπρατείται και πάλι το έργο «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Μονάδας Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων 1ης και 4ης ΓΕΝ Αιτ/νίας» στη  θέση «Κοχλαστή» του Δ.Δ Βλαχομάνδρας του Δήμου Ναυπακτίας.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 18,5 εκατ.  €  και  χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και συγκεκριμένα από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και  είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020.  Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης της σύμβασης, ορίζεται σε 90 μήνες από την ημέρα υπογραφής της, εκ των οποίων οι πρώτοι 24 μήνες αφορούν στην κατασκευή του έργου και την θέση του σε λειτουργία, οι επόμενοι 6 μήνες στην δοκιμαστική λειτουργία και οι επόμενοι 60 μήνες στην κανονική λειτουργία.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο θα εξυπηρετεί τους δήμους Ναυπακτίας, Μεσολογγίου και Θέρμου, που εντάσσονται στις δυο προαναφερόμενες Γεωγραφικές Ενότητες. Η παρούσα είναι η δεύτερη δημοπράτηση καθώς στην πρώτη έγινε προσφυγή από μια εκ των εταιρειών που ενδιαφέρθηκαν για το έργο, η οποία υποστήριξε ότι υπήρχαν κάποια κενά στην διαδικασία, αν και επί της ουσίας αφορούσε σε μια μικρή λεπτομέρεια που όμως στάθηκε ικανή να καθυστερήσει την υπόθεση.  Η εταιρεία που κατέθεσε την ένσταση, δεν δικαιώθηκε στα πρωτόδικα Δικαστήρια, και έτσι προσέφυγε στο ΣτΕ, όπου μερικώς δικαιώθηκε. Όμως ο Δήμος Ναυπακτίας για να μην χάνει άλλο χρόνο περιμένοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αποφάσισε να επαναδημοπρατήσει το έργο, συμπεριλαμβάνοντας τις παρατηρήσεις του ΣτΕ.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο «κυνηγούσε» η Ναυπακτία, αλλά για να το καταφέρει έπρεπε να παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων από αυτόν που πραγματικά παράγει. Έτσι συνεργάστηκε και με τον Δήμο Μεσολογγίου, αφού ο Δήμος Θέρμου ούτως ή άλλως ανήκει στην 1η Γεωγραφική  Ενότητα δηλαδή στον ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας στην Ναυπακτία. Η κίνηση αυτή ήταν η πιο κατάλληλη, καθώς θα λύσουν το πρόβλημά τους και οι τρείς όμοροι Δήμοι. Με απλά λόγια τα απορρίμματα θα μεταφέρονται στο εργοστάσιο διαλογής και επεξεργασίας και εκεί θα ανακυκλώνονται, οπότε αυτό που θα περισσεύει θα είναι ένα ελάχιστο ποσοστό το οποίο θα μεταφέρεται στον ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) τόσο της 1ης όσο και της 4ης ΓΕΝ. Αυτό σημαίνει ότι οι χώροι αυτοί δεν θα γεμίζουν μέσα σε λίγα χρόνια, αλλά θα έχουν μια μεγάλη διάρκεια ζωής, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον που θα απαλλαγεί από τα σκουπίδια που διασκορπίζονται στα γύρω βουνά και τα στραγγίδια που πολλές φορές καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα.

Μέχρι τώρα είναι γνωστά τα προβλήματα  του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, που εδώ και πολλά χρόνια παλεύει να βελτιώσει τις υποδομές του μετά και τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν παλιότερα και προκάλεσαν πολλές ζημιές. Το έργο κατασκευής του 3ου κυττάρου  που είναι σε εξέλιξη θα λύσει μια και καλή το πρόβλημα αφού δεν θα αναγκάζεται να δέχεται τις τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών που δέχονταν τα προηγούμενα κύτταρα παλιότερα και δεν προέρχονταν μόνο από τον Δήμο Μεσολογγίου αλλά και από άλλους όπως του Πύργου κλπ. Το ίδιο περίπου είχε συμβεί και με τον ΧΥΤΑ Ναυπάκτου που δεχόταν από το Αίγιο και αλλού, ενώ ακόμα αναγκάζεται να διευκολύνει Δήμους που δεν έχουν δικές τους υποδομές.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ Αιτωλοακαρνανίας και το aixminews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]