Μεσολόγγι: Προχωράει «Το Σπίτι του Τουρίστα» στο κτήριο Χρυσόγελου

Spiti_tou_tourista [aixmi-news.gr]

Εισηγήτρια ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων, ότι από την στιγμή που το Επιμελητήριο είναι δικαιούχος του έργου «Ανάπτυξη ηλεκτρονικών υποδομών και υπηρεσιών στα πλαίσιο στρατηγικών ΟΧΕ», μπορεί να χρησιμοποιήσει χώρο στο κτήριο Χρυσόγελου, όπου θα δημιουργήσει «Το Σπίτι του Τουρίστα». Βασική στόχευση της πράξης είναι η υλοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών ολοκλήρωσης θεματικών τουριστικών διαδρομών της περιοχής του Μεσολογγίου.

Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια του έργου, θα αναπτυχθούν ψηφιακές υπηρεσίες διαμόρφωσης θεματικών τουριστικών διαδρομών στην περιοχή του Μεσολογγίου, οι οποίες θα διασυνδέουν τον επισκέπτη με το φυσικό περιβάλλον, τα τοπικά προϊόντα αγροδιατροφής, την επιχειρηματικότητα των τοπικών προϊόντων και την άυλη ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής. Στόχος είναι η ανάδειξη της περιοχής και η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης βιωματικής εμπειρίας των επισκεπτών. Για το σκοπό αυτό θα διαμορφωθούν κατάλληλες ψηφιακές υπηρεσίες, που θα δίνουν τη δυνατότητα στις ομάδες στόχους (επισκέπτες, φορείς, επιχειρήσεις, τουριστικοί πράκτορες) να δημιουργούν και να διαχειρίζονται ψηφιακό περιεχόμενο και να αποκτούν πρόσβαση σε αυτό από διάφορα τεχνολογικά μέσα όπως Η/Υ, φορητές συσκευές (tablets, PDAs, κ.λ.π.) και έξυπνα κινητά τηλέφωνα, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει στην αποκλειστική ιδιοκτησία της, το νεοκλασικό διατηρημένο κτήριο Χρυσόγελου, το οποίο αναπλάσθηκε πρόσφατα. Το ισόγειο θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκδηλώσεων ή εκθέσεων και ο μικρός χώρος θα χρησιμοποιηθεί ως δομή από άλλους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας για την τουριστική προβολή της περιοχής. Ο πρώτος όροφος θα στεγάσει ένα μόνιμο όμορφο χώρο για εκθέσεις, όπου θα λειτουργεί και ένα γραφείο με τρεις υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας, οι οποίοι θα ενημερώνουν τους πολίτες για τις δράσεις της Περιφέρειας. Ο δεύτερος όροφος θα στεγάσει τον κύριο χώρο της θερμοκοιτίδας, οι υποδομές του οποίου θα χρηματοδοτηθούν από την Π.Δ.Ε. μέσω του προγράμματος Creative Hubs του Interreg Ελλάδα Ιταλία, όπου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι συντονιστής – εταίρος. Επίσης στο δεύτερο όροφο θα στεγαστούν και τα γραφεία του Επιμελητηρίου. Η Πολιτική Συνοχής και στην συγκεκριμένη περίπτωση στηρίζει την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς το έργο αυτό θα συμβάλλει καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε το Μεσολόγγι να γίνει ένας πόλος έλξης επισκεπτών.

Η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος έχει ιδιαίτερα γνωρίσματα λόγω της γεωγραφικής θέσης της και δυναμικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, κυρίως στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, των υπηρεσιών, του εμπορίου, της ιατρικής περίθαλψης, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και των καλλιτεχνικών γεγονότων και με αυξημένη ιστορική βαρύτητα λόγω της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Τα ανωτέρω χαρακτηριστικά συντείνουν ώστε να διέρχεται και να φιλοξενείται κάθε χρόνο ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, δεδομένου ότι το Μεσολόγγι που περιβάλλεται από τον σπάνιο και ιδιαίτερο υγροβιότοπο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και η ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας αποτελεί πλέον τουριστικό προορισμό με ποικίλα θεματικά ενδιαφέροντα και συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον.

Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος και το Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας, επιδιώκουν με την συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση να συμβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην ανάδειξη και προβολή των αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της περιοχής, των αξιοθέατων και του μνημειακού αποθέματος με την ανάδειξη και προβολή νέων θεματικών ενοτήτων τουριστικού ενδιαφέροντος στην δημιουργία επιχειρηματικών καινοτομιών, στην διενέργεια καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Οι δραστηριότητες αυτές θα φιλοξενούνται και θα στεγάζονται στο εμβληματικό κτίριο Χρυσόγελου που η ανάδειξη και λειτουργία του θα προσθέσει αίγλη, κύρος και αναπτυξιακή δυναμική στην ευρύτερη κοινωνία της περιοχής.

Η εκμίσθωση χώρου του ισογείου για «Το Σπίτι του Τουρίστα» από το Επιμελητήριο θα είναι για 5 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 5 και το ετήσιο μίσθωμα θα είναι συμβολικό και θα ανέρχεται στα 200 ευρώ ετησίως. Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Λευκό ψήφισε ο Επικεφαλής της Παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα» κ. Κοσίνας Χρήστος.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ Αιτωλοακαρνανίας και το aixminews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]