Μεσολόγγι: Κοντεύει το Open Mall με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

mall - Μεσολόγγι [aixmi-news.gr]

Έως τα μέσα Σεπτεμβρίου το αργότερο, εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθούν τα έργα του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Μεσολογγίου, γνωστού ως Open Mall.

Ήδη η μελέτη έχει παραδοθεί στον Δήμο, αφού πρώτα κατατέθηκαν κάποιες παρατηρήσεις από τον Εμπορικό Σύλλογο που αφορούσαν στο υλικό επίστρωσης της οδού Θυσίας. Ο Εμπορικός Σύλλογος είχε την άποψη ότι η οδός θα πρέπει να επιστρωθεί με τσιμεντένιους και όχι πέτρινους κυβόλιθους, προκειμένου να παρουσιάζει ομοιομορφία με την Λόρδου Βύρωνος που είναι η συνέχειά της. Το σκεπτικό αυτό βασίστηκε στο γεγονός ότι η αποκόλληση του τσιμεντένιου κυβόλιθου, αν χρειαστεί, είναι πιο εύκολη όπως εύκολη είναι και η επανατοποθέτησή του διότι στηρίζεται σε άμμο, σε αντίθεση με τον πέτρινο που πρέπει να συγκολληθεί με τσιμέντο.

Το επόμενο βήμα μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και τις διορθώσεις που ενδεχομένως χρειαστούν, είναι η δημοπράτηση των έργων. Όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, Βασίλης Σπυρόπουλος, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με το έργο, μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη πρέπει να γίνει η δημοπράτηση των έργων. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων ήταν μέχρι το τέλος του 2021. Ωστόσο τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία μετέθεσαν τις ημερομηνίες όλων των διαδικασιών και έτσι θα παρουσιαστεί κάποια καθυστέρηση και στην εκτέλεση του έργου. Μέχρι τώρα έχει δοθεί μια εξάμηνη παράταση και ενδεχομένως δοθεί άλλη μια ίσης χρονικής διάρκειας. Έτσι το έργο, αν όλα πάνε καλά, θα είναι έτοιμο μέχρι τις Γιορτές Εξόδου του 2022.

Οι παρατάσεις είναι κάτι αναπόφευκτο λόγω των συνθηκών που επικρατούν γενικότερα, ωστόσο «βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο, δεδομένου ότι και η δημοπράτηση του έργου και των προμηθειών θα γίνουν με ταχύτατες διαδικασίες», υπογράμμισε ο κ. Σπυρόπουλος. Εκτίμησή του είναι ότι η κυβόστρωση και ανάπλαση της οδού Θυσίας θα απαιτήσει διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών, όπως επίσης και οι πλατείες Κέννεντυ και Πέντε Πρωθυπουργών και οι βελτιώσεις σε κάποια πεζοδρόμια. Τα υπόλοιπα αφορούν σε προμήθειες που χρειάζονται λίγο χρόνο. Πρόκειται δηλαδή για προμήθεια των κλιματιζόμενων στάσεων, φωτιστικών σωμάτων, πινακίδων, στάσεων ποδηλάτων, παγκακιών, πράσινου και του συστήματος video wall στους εμπορικούς δρόμους. Επισημαίνεται δε, ότι σε κανένα σημείο δεν θα αλλάξει ο χαρακτήρας και η λειτουργία του δρόμου παρέμβασης, απλά θα βελτιωθούν οι αισθητικές και λειτουργικές συνθήκες.

Το έργο θα εκτελεστεί από τον Δήμο που έχει αγαστή συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, δεδομένου ότι αφορά στην αγορά της πόλης, και χρηματοδοτείται από την δράση: «Ανοικτά Δέντρα Εμπορίου» του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία – ΕΣΠΑ 2014 – 2020 με προϋπολογισμό 1,8 εκατ. €. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν σαφώς θα αλλάξουν την εικόνα των εμπορικών δρόμων και θα τους κάνουν πιο ελκυστικούς στο καταναλωτικό κοινό, που θα έχει την ευκαιρία να περπατάει σε μια αναβαθμισμένη περιοχή και να κάνει τις αγορές του με άνεση έχοντας πλήρη ενημέρωση για τις προσφορές και τις ευκαιρίες που μπορεί να βρει σε κάθε κατάστημα, καθώς επίσης και άλλες πληροφορίες για τα προϊόντα. Όλα αυτά σημαίνουν παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς το καταναλωτικό κοινό και αυτό είναι κάτι που το Μεσολόγγι είχε ανάγκη.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ Αιτωλοακαρνανίας και το aixminews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]