Μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος η αναβάθμιση και επέκταση του δημοτικού σχολείου Ανυφίου

ArgolikiAnaptiksi_Sxoleio [argolikianaptiksi.gr]

Ο Δήμος Ναυπλίου πέτυχε την επέκταση και την αναβάθμιση του Δημοτικού σχολείου Ανυφίου καταφέρνοντας να το εντάξει για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου . Ο προϋπολογισμός του έργου είναι της τάξης των 2.200.00 ευρώ και οι οικογένειες αλλά και τα παιδιά μιας κοινότητας που τα τελευταία χρόνια ήταν αντιμέτωπα με σοβαρά προβλήματα τώρα πλέον ετοιμάζονται να αφήσουν πίσω τους τις κακές στιγμές και να βιώσουν μια νέα κατάσταση. Ο Δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος επεσήμανε ότι :

«Σίγουρα τέτοια έργα βοηθάνε την κοινωνία να ανακτήσει την ελπίδα της για το μέλλον Τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και ειδικότερα το ΕΣΠΑ αποτελεί το πλέον χρήσιμο πολυεργαλείο στην προσπάθεια που κάνουμε να οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον Η γνώση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης αποτελούν μονόδρομο για την αυτοδιοίκηση της δημιουργίας»

Το έργο περιλαμβάνει:

Παράλληλα με τη διατήρηση της υφιστάμενης διαμόρφωσης και τη νέα κτιριακή εγκατάσταση, στην υπόλοιπη έκταση του οικοπέδου προβλέπεται να γίνει νέος αύλειος χώρος, βελτίωση της προσβασιμότητας στο σχολικό κτίριο (ράμπες ΑΜΕΑ κτλ), καθώς και υπόστεγος χώρος ικανός και για τις αθλητικές δραστηριότητες τις βροχερές ημέρες, όταν αυτές δεν πραγματοποιούνται μέσα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπως προβλέπεται από το κτιριολογικό πρόγραμμα.

Με το προτεινόμενο έργο θα καλυφθεί η ανάγκη στέγασης των μαθητών του δημοτικού σχολείου λόγω της αναβάθμισης του από 4/θέσιο σε 6/θέσιο

Πιο συγκεκριμένα λειτουργικά το σχολικό συγκρότημα περιλαμβάνει τα εξής:

1)Υφιστάμενα κτίρια: Το ισόγειο του υφιστάμενου κτίσματος στεγάζει κυρίως εργαστήρια (πληροφορικής, φυσικής κτλ) λίγους γραφειακούς χώρους, χώρους υγιεινής, αποθηκευτικούς χώρους (αποθήκη σχολικών βιβλίων) καθώς και τη βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο.

2)Νέα κτίρια: Το ισόγειο του νέου κτίσματος (όπου και θα στεγαστεί ο κύριος όγκος των δραστηριοτήτων του σχολείου) στεγάζει την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων καθώς και χώρους υγιεινής (W.C. αγοριών- κοριτσιών και ΑΜΕΑ), τις αίθουσες διδασκαλίας ,γραφεία , ιατρείο και άλλες βοηθητικές λειτουργίες (κυλικείο, αποθήκη οργάνων κτλ).

Στον περιβάλλοντα χώρο, περάν της σημερινής διαμόρφωσης προβλέπεται η κατασκευή στεγασμένου χώρου, που προαναφέρθηκε, για την κάλυψη των αθλητικών αναγκών των παιδιών τις βροχερές ημέρες. Με αυτές τις επιλογές επιτυγχάνεται:

• Απλή λειτουργική διάταξη όσον αφορά τους χώρους του δημοτικού σχολείου

• Λειτουργική αυτονομία των επιμέρους χώρων

• Εύκολη μετάβαση μεταξύ των χώρων του σχολείου

• Αξιοποίηση μεγάλου τμήματος του οικοπέδου για χώρο πρασίνου, άθλησης και αναψυχή των παιδιών

• Ομαλή ογκοπλαστική ένταξη του κτιριακού όγκου στο φυσικό περιβάλλον

• Περιορισμένη ενεργειακή κατανάλωση Η βασική επιδίωξη για την μορφολογία των χώρων του δημοτικού είναι η επιλογή των υλικών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα κτιριακό συγκρότημα με ενιαίες δομικές και λειτουργικές μονάδες.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Αργολική Ανάπτυξη και το argolikianaptiksi.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]