Με 200 εκατομμύρια στηρίζει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις η Περιφέρεια Αττικής

Γιώργος Πατούλης 2 [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Με τον κορωνοϊό σε έξαρση αλλά και την τοπική κοινωνία και τις τοπικές αγορές να προσπαθούν να επιβιώσουν, είναι περισσότερο από αναγκαία η στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με ειδικά χρηματοδοτικά πακέτα, λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού COVID-19 το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων προέβη στην ενεργοποίηση δράσεων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020. H Περιφέρεια Αττικής σε αυτή την ιδιαίτερη λόγω υγειονομικής κρίσης συγκυρία, στηρίζει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και της Δυτικής Αττικής.

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης υπέγραψε πρόσκληση η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια (ΑΔΑ: Ψ48Θ7Λ7-ΞΚ5), παρουσία του Υφυπουργoύ Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για το ΕΣΠΑ και τις Δημόσιες Επενδύσεις, Γ. Τσακίρη, με σκοπό την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων Περιφέρειας Αττικής(συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Δυτικής Αττικής).

Αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής 2014-2020), διατίθενται μέσω ειδικού προγράμματος 200.000.000 ευρώ, για να χορηγηθεί κεφάλαιο κίνησης σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Αττικής, που επλήγησαν οι δραστηριότητες τους λόγω covid.

Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο θα είναι από 5.000 ευρώ – 50.000 ευρώ και η περίοδος υποβολής των αιτήσεων, που θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ependyseis.gr/mis θα είναι από τις 12/10/2020 και ώρα 13.00 έως και την καταληκτική ημερομηνία 6/11/2020 και ώρα 15.00.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε ότι «Από το Μάρτιο του 2020 η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγαλύτερης πανδημίας που γνώρισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Στηρίξαμε χιλιάδες συνανθρώπους μας για να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια την υγειονομική κρίση και πλέον είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τους πόρους που έχουμε, για να στηρίξουμε την μικρομεσαία επιχείρηση, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής ζωής της Περιφέρειας μας και δίνει εισόδημα και δουλειά σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Θα διαθέσουμε το επόμενο διάστημα 200 εκατομμύρια ευρώ για κεφάλαιο κίνησης στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους επλήγη από τον κορωνοϊό. Δέσμευση μας είναι ότι δεν θα αφήσουμε καμία μικρή επιχείρηση της Αττικής μόνη σε αυτή την υγειονομική κρίση. Η Περιφέρεια θα σταθεί δίπλα τους.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και τις Δημόσιες Επενδύσεις, Γ. Τσακίρης, ανέφερε ότι η πρόσκληση, που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Αττικής, για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό, με πόρους από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής του ΕΣΠΑ, «έρχεται να συμπληρώσει όλες τις δράσεις που ξεκίνησε η Ελληνική Κυβέρνηση από την έναρξη της πανδημίας προκειμένου να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά και στην επιχειρηματικότητα και όλες αυτές οι συνέπειες της πανδημίας με τη μείωση των εισοδημάτων των επιχειρήσεων να μετριαστούν. Το σύνολο των δράσεων, συμπεριλαμβανομένης και της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης που υλοποιείται από τις Περιφέρειες, δίνει μια σημαντική ελπίδα και ώθηση για την επόμενη μέρα και θεωρώ ότι θα βρει πολύ καλύτερα προετοιμασμένες τις επιχειρήσεις και εξίσου σημαντικά τους εργαζόμενους».

Ικανοποίηση εξέφρασε και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, που μεταφέροντάς μας τις πληροφορίες για την ενίσχυση επιχειρήσεων της Δυτικής Αττικής. Ο Λ. Κοσμόπουλος αναφέρει ότι κύριος σκοπός είναι η έμπρακτη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν ζωτικό κομμάτι για την επιβίωση και την ισορροπία στις τοπικές κοινωνίες της περιοχής μας, εν μέσω του δεύτερου κύματος κορωνοϊού, που πλήττει σημαντικά τις τοπικές αγορές. «Σημασία έχει να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις της περιοχής μας, να ενισχυθούν με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η Περιφέρεια, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και να μπορέσουμε να βγούμε όλοι αλώβητοι και από αυτήν την κρίση. Δε θα μείνει κανείς μόνος σε αυτούς τους καιρούς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης που υπενθυμίζει ότι αναμένονται, όπως έχει προεξαγγείλει η Περιφέρεια, κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του ΠΕΠ Αττικής για τη στήριξη πληγέντων λόγω φυσικών καταστροφών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους όρους χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης θα παρέχονται από το κεντρικό γραφείο πληροφόρησης του ΕΦΕΠΑΕ, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 39, 10564 Αθήνα στο τηλ. 2130166100 και στο e-mail attica-covid@elanet.gr.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ενημέρωση Μεγάρων και το enimerosi-news.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]