Lambertz: Αν αποδυναμώσουμε τις περιφέρειες, θα αποδυναμωθεί και η ΕΕ

[EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών προειδοποίησε την Τρίτη (9 Οκτωβρίου) ότι η πολιτική συνοχής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν πρέπει να υπάρξουν περικοπές στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.

«Η συνοχή είναι μια πολιτική που βοηθά τα εδάφη μας να αναπτυχθούν, είναι μια πολιτική για το μέλλον, που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στις καθημερινές απαιτήσεις», δήλωσε ο Karl-Heinz Lambertz στην Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών στις Βρυξέλλες.

Παρόλο που ο κ. Lambertz υπερασπίστηκε επανειλημμένα την πρόταση του Επιτρόπου για τον Προϋπολογισμό, Günther Oettinger, η οποία προβλέπει περικοπές κατά 10% για τη συνοχή, επέμεινε στην ανάγκη διατήρησης της πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης. «Απορρίπτουμε αυτές τις δυσανάλογες περικοπές», προειδοποίησε ο πρόεδρος.

Γιούνκερ: Η Συνοχή παραμένει προτεραιότητα για την Επιτροπή

Έκκληση για ευρωπαϊκή ενότητα με στόχο την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων τη Δευτέρα (8 Σεπτεμβρίου).

Ταυτόχρονα, παραδέχθηκε ότι το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα αντιμετωπίσουν σημαντικούς περιορισμούς όπως το Brexit ή την έλλειψη βούλησης από τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις εθνικές συνεισφορές στον προϋπολογισμό, που είναι απαραίτητες προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Εντούτοις, ο κ. Lambertz επέμεινε ότι «πρέπει να επιδιώξουμε την επίτευξη υψηλού στόχου, επειδή ο χρόνος είναι σύντομος». Κάλεσε τους 27 και το Κοινοβούλιο να καταλήξουν σε συμφωνία για τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ πριν από τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2019.

«Οι ηγέτες των κρατών μελών δίνουν την εντύπωση ότι αποφεύγουν ή αναστέλλουν το έργο της συμφωνίας για τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», δήλωσε, «αυτό δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα, ακριβώς όταν οι Ευρωπαίοι χρειάζονται περισσότερες προοπτικές για το μέλλον».

Ο «εθνικισμός σημαίνει πόλεμο»

Η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστικών κινημάτων αποτελεί μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη με φόντο τις Ευρωεκλογές.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο εθνικισμός σημαίνει πόλεμο» τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, συμπληρώνοντας, «ενώ η Ευρώπη σημαίνει ειρήνη».

Αυτή η ειρήνη, δήλωσε ο πρόεδρος, συνιστά εν μέρει το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς στις πόλεις και τις περιφέρειες.

«Μέρα με τη μέρα οι πόλεις και οι περιφέρειές μας αγωνίζονται για να υποστηρίξουν τη συνύπαρξη στην Ευρώπη σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός και οι αποκλίσεις αναπτύσσονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε ο κ. Lambertz.

«Στο παρελθόν αγωνίστηκα για τη στήριξη της Ευρώπης, προκειμένου να βοηθήσω την περιφέρειά μου να αναπτυχθεί. Σήμερα αγωνίζομαι μαζί σας, για να διασφαλίσουμε ότι οι πόλεις και οι περιφέρειές μας θα μπορέσουν να οικοδομήσουν την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος τόνισε την ανάγκη οι τοπικές αρχές να επαινέσουν τα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, «πολλά από τα οποία δεν θα ήταν δυνατά χωρίς την πολιτική συνοχής».

Δεδομένου ότι οι περιφέρειες και οι πόλεις αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Ένωσης, ο κ. Lambertz προειδοποίησε ότι «αν αποδυναμώσουμε τους δήμους, τις πόλεις, τις περιφέρειές μας, τότε θα αποδυναμωθεί η Ένωση μας».

Ζήτησε, ακόμη, ένα πιο αποκεντρωμένο μοντέλο, στο οποίο οι περιφέρειες και οι πόλεις θα έχουν μεγαλύτερο λόγο στην ευρωπαϊκή χάραξη πολιτικής.

Φέρνοντας τους πολίτες πιο κοντά στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος υπερασπίστηκε τον ρόλο της Επιτροπής των Περιφερειών για την προσέγγιση της Ευρώπης με τους πολίτες της, καθώς αντιπροσωπεύει τις τοπικές αρχές. «Η συνέλευσή μας πρέπει να γίνει ένα φόρουμ όπου οι Ευρωπαίοι θα συναντηθούν, για να διαμορφώσουν την Ευρώπη τους», δήλωσε.

«Όταν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πραγματοποιούν εκστρατείες για την Ευρώπη, είναι σημαντικό να τονίσουν την άμεση συμβολή της EE στη βελτίωση της ζωής των πολιτών», κατέληξε.