Κρέτσου για Συνοχή: να στηριχθούν και με τις ευρωεκλογές οι πετυχημένες ευρωπαϊκές πολιτικές

20190402_121810

Σαφές μήνυμα στήριξης των επιτυχημένων ευρωπαϊκών πολιτικών ενόψει ευρωεκλογών έστειλε από τις Βρυξέλλες η Κορίνα Κρέτσου.

Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου φαίνεται πως επέλεξε να στείλει ένα προεκλογικό μήνυμα με την παρουσίαση των 25 νέων έργων υποδομής με χρηματοδότηση των Ταμείων Συνοχής, όπου τόνισε ταυτόχρονα τη σημασία έγκαιρης υιοθέτησης του νομοθετικού πλαισίου και του προϋπολογισμού 2021-2027 για τη Συνοχή και την ευρύτερη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, κατά την συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση των 25 αυτών έργων, στη συνεισφορά του Ταμείου Συνοχής και των χρηματοδοτικών πόρων της Κομισιόν στην περιφερειακή ανάπτυξη της Ευρώπης.

Η Euractiv κατέγραψε αναλυτικά τα έργα που ανακοινώθηκαν:

Ταμείο Συνοχής: επενδύσεις 4 δισ. ευρώ για έργα υποδομών στην Ελλάδα και σε άλλες 9 χώρες

Την χρηματοδότηση έργων υποδομής στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη στα πλαίσια ενός ευρύτερου επενδυτικού πακέτου αξίας 8 δις ευρώ ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερωτηθείσα γιατί η ανακοίνωση αυτή έρχεται τώρα, λίγες ουσιαστικά μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, η Επίτροπος απάντησε ότι το έργο, η μελέτη και η παρακολούθηση των έργων της Συνοχής αποτελεί σταθερή προτεραιότητα τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Επιτροπή ιδιαιτέρως.

Η ίδια τόνισε, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση οι εκλογές αποτελούν σημείο-καμπή για την Ευρώπη και ότι η έγκαιρη υιοθέτηση και εφαρμογή νόμων και έργων θα ενισχύσει το έργο της Ένωσης στο μέλλον μετά το 2020.

Αναγκαία η έγκαιρη έγκριση της νέας Πολιτικής Συνοχής

Το ζήτημα της έγκαιρης υιοθέτησης του νομοθετικού πλαισίου για τη Συνοχή έχει πολλάκις απασχολήσει τόσο την Κομισιόν όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τον Μάιο του 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, υποβάλλοντας στη συνέχεια τις εθνικές πιστώσεις στο πλαίσιο της Συνοχής, οι οποίες προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων, λόγω των προτεινόμενων περικοπών της τάξεως του 10% για την περίοδο μετά το 2020.

Έως και σήμερα, το τελικό πακέτο της Συνοχής δεν έχει υιοθετηθεί, ωστόσο στις 13 Φεβρουαρίου 2019, το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε ήδη μια αμφιλεγόμενη πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η καταβολή των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής θα μπορούσε να εξαρτηθεί από την τήρηση ειδικών για κάθε χώρα συστάσεων σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η πολιτική Συνοχής με τα έργα που χρηματοδοτεί αποτελεί κυρίαρχο εργαλείο για την επιτυχία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως έχει αποδειχθεί διαχρονικά από όλες τις σχετικές έρευνες. Σε ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες τονίσθηκε ιδιαίτερα η προσπάθεια που γίνεται από την Κομισιόν για να ενημερωθούν οι πολίτες για τα οφέλη της Πολιτικής Συνοχής τόσο μέσω των μέσων ενημέρωσης όσο κυρίως με την επιτόπου επικοινωνία που γίνεται από τα ίδια τα έργα και τους φορείς στις τοπικές κοινωνίες.

Και λίγος «ρουμανικός αέρας»

Στα παραλειπόμενα της συνέντευξης, Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε μια ερώτηση ειδικά για τη Ρουμανία, που αυτή την περίοδο τυγχάνει να έχει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η ερώτηση ζητούσε από την Επίτροπο να τοποθετηθεί στο εάν η Ρουμανία έχει επωφεληθεί μέχρι τώρα από την ΕΕ και την πολιτική Συνοχής και αν θα συνεχίσει να επωφελείται στο μέλλον. Καθώς στην ανακοίνωση περιλαμβάνονταν συγκεκριμένα έργα της Ρουμανίας, η ερώτηση προφανώς είχε άλλη στόχευση, αν και κάτι τέτοιο δεν αναφέρθηκε.

Όλων η σκέψη πήγε αρχικά στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας: η Επίτροπος Κρέτσου παραιτήθηκε πριν λίγους μήνες από το σοσιαλδημοκρατικό κυβερνητικό κόμμα της και δήλωσε ότι θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές με ένα νέο κόμμα, Pro Romania.

Αλλά πιθανόν η ερώτηση να είχε και πιο βαθιά πολιτικά αίτια: είναι γνωστή η δυσαρέσκεια της ΕΕ για το κράτος δικαίου στη Ρουμανία (αν και οι επικριτικές φωνές έχουν υποχωρήσει στη διάρκεια της προεδρίας…) αλλά και οι προτάσεις της Κομισιόν για καθιέρωση αιρεσιμότητας, δηλαδή προϋπόθεσης χρηματοδότησης, να υπάρχει διαπιστωμένη ισχύς κράτους δικαίου στις χώρες μέλη που λαμβάνουν κοινοτική χρηματοδότηση.

Ίσως κάποιοι να νόμιζαν ότι η Κορίνα Κρέτσου θα έλθει σε δύσκολη θέση με μια τέτοια ερώτηση – και ίσως να ήλθε, αλλά δεν φάνηκε. Άλλωστε οι Επίτροποι που είναι υποψήφιοι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν κοινοτικούς πόρους και events για τα πολιτικά πράγματα της χώρας τους. Οπότε η Επίτροπος αποφάσισε να «διαφύγει» με έναν εύγλωττο τρόπο: φυσικά και η Ρουμανία έχει επωφεληθεί από τα κοινοτικά κονδύλια και θα συνεχίσει να επωφελείται…

X