Κρέτσου: «Ελλιπείς οι προτάσεις της Ρουμανίας για λήψη κοινοτικής χρηματοδότησης»

shutterstock-

Η Ρουμάνα Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου προέτρεψε τη χώρα της να υποβάλει ποιοτικότερα σχέδια για τη χρηματοδότηση από την ΕΕ, καθώς το κράτος της Ανατολικής Ευρώπης αγωνίζεται για να διασφαλίσει όλες τις σημαντικές χρηματοδοτήσεις.

Η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική δήλωσε την Παρασκεύη ότι περίπου το 75% των σχεδίων για οδικά έργα που υποβλήθηκαν στις Βρυξέλλες είχε απορριφθεί, που σημαίνει ότι ήταν ανεπαρκής η ποιότητα των σχεδίων που κατατέθηκαν από τις τοπικές αρχές.

Το ρουμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο news.ro ανέφερε ότι η Κρέτσου επέκρινε την έλλειψη ποιοτικών σχεδίων, υποστηρίζοντας ότι ο εκσυγχρονισμός των οδικών υποδομών αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι η εκτελεστική εξουσία θα προσπαθήσει να ενισχύσει τον διάλογο με τις τοπικές και εθνικές αρχές, προκειμένου να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα αιτούνται χρηματοδότησης.

Η Κρέτσου δήλωσε ότι θα ήταν «ντροπή» να χάσει η Ρουμανία την ευκαιρία να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της, μόνο και μόνο λόγω κακής επικοινωνίας. «Η Ρουμανία έχει τη δυνατότητα απορρόφησης 22 δις ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία, εκτός από την αγροτική χρηματοδότηση και άλλες πηγές εσόδων. Αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία φορά που η Ρουμανία έχει πρόσβαση σε τόσο μεγάλα ποσά», προειδοποίησε.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην ανατολική πόλη Ιάσι, η Κρέτσου υπογράμμισε επίσης τη σημασία της πολιτικής σε επίπεδο συνοχής της ΕΕ και τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού.

«Βλέπω πρώτα τους δημάρχους και τις τοπικές αρχές ως συνεργάτες μου στην εφαρμογή της πολιτικής συνοχής. Είναι ίσως η πιο εμφανής πολιτική που δείχνει πώς η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει τις ζωές των καθημερινών ανθρώπων. Ίσως η μεγαλύτερη αδυναμία μας είναι πώς μερικές φορές δεν επικοινωνούμε επαρκώς τα οφέλη της ΕΕ και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Από αυτή την άποψη, πιστεύω ότι είναι καθήκον μας να αντιμετωπίσουμε το λαϊκισμό και τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό, καθώς και να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε στις επικρίσεις των πολιτών», κατέληξε η Κρέτσου.

X