Κομισιόν: Πολύ νωρίς να εξετάσουμε παράταση του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Δεν κλείνει την πόρτα σε ενδεχόμενο παράτασης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 για την Ελλάδα η Κομισιόν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι «πολύ νωρίς» να εξεταστεί ένα τέτοιο σενάριο.

Πηγή της Κομισιόν τόνισε στην EurActiv.gr ότι αυτή την στιγμή το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ παρέχει τεχνική βοήθεια στην Αθήνα προκειμένου να απορροφήσει το δυνατόν περισσότερα κονδύλια της περιόδου 2007-2013.

«Είναι πολύ νωρίς να εικάσουμε τι θα συμβεί στο τέλος της περιόδου επιλεξιμότητας. Σήμερα εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στο να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη, όχι μόνο την Ελλάδα, να υλοποιήσουν τα προγράμματα ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο».

Η Κεντρική Ένωση Δήμων εξέφρασε πρόσφατα την ανησυχία της για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων που περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει χρονική παράταση ενός τουλάχιστον έτους.

Συγκεκριμένα είπε ότι δημιουργούνται τεράστιες ευθύνες για τις δημοτικές αρχές ( δημοσιονομικές, ποινικές, πειθαρχικές κλπ) από την πιθανή ματαίωση των έργων, αλλά και την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων που μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για την χρηματοδότησή τους.

Μεταφορά προγραμμάτων την επόμενη περίοδο

Η ίδια κοινοτική πηγή πρόσθεσε ότι η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και η Κοινή Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε από την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κορίνα Κρέτσου, βοηθούν την Ελλάδα να κάνει την βέλτιστη δυνατή χρήση του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 «μέσα στην ευελιξία του υπαρχόντων κανόνων».

«Η ευελιξία αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα έναρξης ενός έργου στο πλαίσιο μίας περιόδου προγραμματισμού και ολοκλήρωσής του στην επόμενη περίοδο. Η διαδικασία μεταφοράς έργων από την περίοδο 2007-2013 στην περίοδο 2014-2020 έχει απλουστευθεί και εκσυγχρονιστεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης των κατευθυντήριων γραμμών στις αρχές του Μαΐου», πρόσθεσε.

>>Διαβάστε: Κομισιόν: 100% χρηματοδότηση στα έργα ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα

Στασινός: Να απορροφήσουμε και το τελευταίο ευρώ

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, σχολιάζοντας στην EurActiv.gr επανέλαβε ότι μια παράταση του τρέχοντος ΕΣΠΑ «τουλάχιστον κατά ένα εξάμηνο είναι αναγκαία για την απορρόφηση  και του τελευταίου ευρώ κοινοτικής συνδρομής»

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να βρουν τη λύση αλλά και να «κατανοήσουν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά, με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να μη χαθεί και ο πιθανός χρόνος της παράτασης».

«Η θεωρία, η κουβέντα και η διαβούλευση πρέπει να γίνουν άμεσα αποτελεσματικότητα. Γιατί μόνο από αυτό θα κριθεί αν θα κάνουμε ένα βήμα στην τόνωση της αγοράς και της οικονομίας», κατέληξε.

Σαράντης Μιχαλόπουλος

 

 

 

X