ΚΗΦΗ Δήμου Κατερίνης: Μια δεύτερη «οικογένεια» για τους ηλικιωμένους

κηφη-δημου-κατερίνης-1 [odelalis.gr]

Αποτελεί εδώ και χρόνια μια μεγάλη αγκαλιά για 15 ηλικιωμένους του Δήμου Κατερίνης.

Ο λόγος για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), που έχει μετατραπεί σε μια δεύτερη οικογένεια για τους ανθρώπους αυτούς περιβάλλοντάς τους με αγάπη και στοργή. Μια δομή ανοιχτή στην κοινωνία, ένα «παράθυρο» που εξασφαλίζει την επαφή των λιγότερο ευνοούμενων ατόμων της Τρίτης Ηλικίας με το κοινωνικό σύνολο αποτρέποντας τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απομόνωση.

Το ΚΗΦΗ Δήμου Κατερίνης είναι μονάδα ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων, που δεν έχουν τη δυνατότητα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κλπ) και των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα που έχει αναλάβει.

 

 

Σκοπός του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και η παραμονή τους στο φυσικό και οικογενειακό τους περιβάλλον καθώς και η διατήρηση μιας φυσιολογικής κοινωνικής και εργασιακής ζωής των μελών του οικογενειακού και συγγενικού περιβάλλοντος που ασχολούνται με τη φροντίδα των ατόμων αυτών.

Το ΚΗΦΗ του Δήμου Κατερίνης ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2003 και η απρόσκοπτη λειτουργία του έως σήμερα καθιστά το Κέντρο αναπόσπαστο κομμάτι των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Κατερίνης. Αποτελεί δε χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μειώνει τις ανισότητες σε βάρος των λιγότερο ευνοημένων ατόμων της Τρίτης Ηλικίας.

Η πράξη χρηματοδοτείται με τίτλο «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» και MIS 5001497 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία», άξονας προτεραιότητας ΑΞ09Β «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας – ΕΚΤ», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με τίτλο «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων». Δικαιούχος της πράξης είναι η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κατερίνης (ΔΗΚΕΔΗΚ). Το φυσικό αντικείμενο της πράξης έχει διάρκεια από 01/07/2016 – 30/06/2022 (72 μήνες). Ως ημερομηνία λήξης του οικονομικού αντικειμένου ορίζεται η 31/12/2022. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 576.216,78 ευρώ.

Αδειοδοτήθηκε νόμιμα από την αρμόδια Διεύθυνση της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με την υπ’ αριθμ. 16/3494/11.06.2003 άδεια ίδρυσης και λειτουργίας και βάσει αυτής μπορεί να εξυπηρετήσει 15 ηλικιωμένους. Οι υπηρεσίες παρέχονται από εξειδικευμένο προσωπικό (1 νοσηλεύτρια, 2 επιμελήτριες κοινωνικής πρόνοιας και 1 βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας).

 

 

Το κτίριο στεγάζεται σε παραχωρημένο ακίνητο στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στη περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Δήμου Κατερίνης. Οι υπηρεσίες παρέχονται επί 8ώρου, 5 ημέρες την εβδομάδα, 12 μήνες το χρόνο,

Η νοσηλεύτρια προσφέρει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες που αφορούν στον καθημερινό έλεγχο αρτηριακών πιέσεων, την προγραμματισμένη μέτρηση και καταγραφή των ζωτικών στοιχείων (σακχάρου, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων). Πραγματοποιούνται ενεσοθεραπείες και γίνονται περιποιήσεις τραυμάτων. Όταν χρειαστεί γίνεται παρακολούθηση στη λήψη φαρμάκων και κατόπιν οδηγίας του θεράποντα ιατρού, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής (ινσουλίνη, αντιπηκτικά, αγχολυτικά κ.τ.λ.). Για την καλύτερη εξυπηρέτηση στη προμήθεια φαρμάκων, αυτά συνταγογραφούνται σε Περιφερειακά ιατρεία και υπάρχει ειδική φροντίδα για την αγορά τους. Παραπέμπει τους ηλικιωμένους, ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν, σε εξειδικευμένες υπηρεσίες και δρομολογεί τις επισκέψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης για κλινική εξέταση σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων όπως, παθολόγο, οφθαλμίατρο, καρδιολόγο, ουρολόγο κ.α.

Οι επιμελήτριες Κοινωνικής Πρόνοιας καλύπτουν πρακτικές ανάγκες των ηλικιωμένων, που αυτές είναι αγορά φαρμάκων και αναλώσιμων αγαθών και πληρωμή λογαριασμών. Σε συνεργασία με τη νοσηλεύτρια φροντίζουν για την προσωπική υγιεινή και καθαριότητα του ηλικιωμένου. Υποστηρίζουν τους ωφελούμενους στη λήψη των φαρμάκων. Παρέχουν συντροφικότητα με αγάπη, στοργή, κατανόηση και τους ενθαρρύνουν μέσα από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης να συμμετέχουν στις δραστηριότητες που εφαρμόζονται καθημερινά, στη μαγειρική, στο παιχνίδι (επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια μνήμης), στο παιχνίδι με την μπάλα, στη χαλάρωση, στη γυμναστική, στο χορό και στο τραγούδι, στις χειροτεχνίες και στο κολάζ και στη ζωγραφική εξασφαλίζοντας την αρμονική ψυχοπνευματική ανάπτυξη.

 

 

Φροντίζουν για την συμμετοχή τους σε εξωτερικές δραστηριότητες (εκκλησία, περίπατο) καθώς και σε εορταστικές εκδηλώσεις. Ακόμη συνοδεύουν τους ηλικιωμένους σε εξωτερικές τους υποθέσεις όπως μετάβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, σε γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης. Υποστηρίζουν ψυχολογικά τους φροντιστές της οικογένειας των ωφελούμενων, εκτιμώντας τις μεταβαλλόμενες ανάγκες τους, χρησιμοποιώντας ορθολογικά κάθε πρόσφορο μέσο που θα συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων των εξυπηρετούμενων.

Οι υπηρεσίες καθαριότητας που προσφέρονται στο Κέντρο γίνονται από το βοηθητικό προσωπικό και διεκπεραιώνουν εσωτερικές και εξωτερικές εργασίες του χώρου του Κ.Η.Φ.Η αλλά και εργασίες που ανατίθενται από την υπεύθυνη, όπως η συνεργασία με τα υπόλοιπα στελέχη του Κέντρου στη δραστηριότητα εργασιοθεραπείας-χειροτεχνίας-κολάζ. Επίσης, παρασκευάζει και προσφέρει το πρωινό και το γεύμα και επιμελείται το πρόγραμμα της δραστηριότητας της μαγειρικής με την συμμετοχή των γυναικών-μελών του Κέντρου.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ενημέρωση και Αγγελίες και το odelalis.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

X