Καταστροφική η αποκέντρωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στη Γαλλία

[Euro2day]

Σε σοβαρές δυσλειτουργίες οδήγησε η αποκέντρωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στη Γαλλία, σύμφωνα με έκθεση του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το Δικαστήριο εξέδωσε έκθεση που καταγγέλλει την έλλειψη αυστηρότητας της χώρας όσον αφορά τη διαχείριση των χρημάτων των φορολογουμένων της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το λογισμικό πληρωμών Osiris βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής.

«Ο τρόπος με τον οποίο οργανώνονται τα πράγματα δεν μπορεί να συνεχιστεί», σύμφωνα με το γαλλικό δικαστήριο, το οποίο υπογραμμίζει την ύπαρξη τρομακτικού κόστους διαχείρισης και αξιόποινων πράξεων καθυστερήσεων, ιδιαίτερα για τους αγρότες.

Οι ελεγκτές εξέτασαν τη μεταφορά σε γαλλικές περιφέρειες της διαχείρισης των διαρθρωτικών ταμείων για περιφερειακή ανάπτυξη καθώς και τα ποσά των επενδύσεων που διατέθηκαν στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ.

Η αποκέντρωση είχε αποφασιστεί για πολιτικούς λόγους. Όταν ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ ανέλαβε την εξουσία το 2012, εξασφάλισε την υποστήριξη της ισχυρής Ένωσης Γαλλικών Περιφερειών αποφασίζοντας για τη μεταρρύθμιση αυτή, η οποία βοήθησε να καλυφθούν τα ταμεία των τοπικών αρχών. Ωστόσο, αντί να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος, η αποκέντρωση φαίνεται να έχει αυξήσει την γραφειοκρατία, τουλάχιστον όσον αφορά τη διαχείριση αυτών των πόρων.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.com

X