Κανονικά το πρόγραμμα στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Νέστου – Ανοίγουν τη Δευτέρα

paidikos_stathmos [tovimatisko.gr]

Ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα 17 Μαΐου οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του Δήμου Νέστου, όπως άλλωστε και σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας και ήδη το Νομικό Πρόσωπο της «ΕΥνεστίας» έχει ξεκινήσει την προετοιμασία των χώρων ώστε να υποδεχθεί και πάλι τους μικρούς φίλους του Δήμου Νέστου, η πλειοψηφία των οποίων επωφελούνται από την δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» της ΕΕΤΑΑ στο πλαίσιο των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, για Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «ΦτΝ» η πρόεδρος του ΝΠΔΔ «ΕΥνεστία» κ. Μαρία Γατούλα.

«ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΗΔΗ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ»

Ειδικότερα η κ. Γατούλα εξήγησε στην «ΦτΝ» ότι: «επίσημα δεν έχει έρθει ακόμη κάτι, αλλά υπολογίζουμε ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα έρθει η ενημέρωση ότι την Δευτέρα ξεκινάμε. Εμείς βέβαια κάνουμε ήδη την προετοιμασία μας, με την λογική ότι υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να ανοίξουμε τις 17 Μαΐου, όπως άλλωστε ακούσαμε από τους εκπροσώπους (σ.σ. ανακοινώθηκε διά στόματος της κ. Βάνας Παπαευαγγέλου).

Θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τα παιδάκια, που περιμέναμε τόσο καιρό άλλωστε και ήδη προετοιμαζόμαστε για αυτό με ένα «φρεσκάρισμα» στους χώρους μας, με καθαριότητα, με παραγγελίες, με παρεμβάσεις σε εξωτερικούς χώρους αναφορικά με θέματα ασφάλειας στον χώρο του παιχνιδιού τους κλπ».

«ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ, ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ»

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Εναρμόνιση  Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», η ίδια τόνισε ότι «υλοποιείται κανονικά το πρόγραμμα. Ένα μέρος των παιδιών που φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς, ανήκουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι το ΕΣΠΑ για κάθε παιδί μας δίνει ετησίως ένα ποσό (για την φοίτησή τους στους παιδικούς), ενώ υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι παιδιών, τα οποία έρχονται με τα τροφεία (δηλαδή πληρώνουν, αφού δεν πληρούν τα κριτήρια του ΕΣΠΑ.

Όσοι πληρούν τα κριτήρια θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Εδώ βέβαια να σημειώσουμε ότι από τις 10 Μαΐου έως και τέλος του μήνα είναι οι εγγραφές, για την νέα σχολική χρονιά που είναι και απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στο ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ όμως «ανοίγει» για να κάνουν αιτήσεις οι γονείς μετέπειτα.

Όταν λειτούργησε για πρώτη φορά, η λογική του ήταν να βοηθήσει τις άνεργες μητέρες, αφού θα μπορούσε η μητέρα να αφήσει κάπου το παιδί της για να ψάξει για δουλειά. Βέβαια, τα κριτήρια κάθε χρόνο αλλάζουν. Το πρόγραμμα λειτουργεί κανονικά και το σημαντικό βέβαια είναι ότι ναι μεν ευνοούνται οι γονείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ αλλά είμαστε πολύ συγκαταβατικοί και βοηθούμε τους γονείς που δεν μπόρεσαν για κάποιο λόγο να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, αφού τα τροφεία που έχουμε εμείς για τα παιδάκια που φοιτούν στους παιδικούς, είναι από τα χαμηλότερα και με διαφορά…»

 

ΤΙ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω  πρόγραμμα παρέχει σε ωφελούμενα άτομα θέσεις φροντίδας και φιλοξενίας  βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία σε Φορείς / Δομές και συγκεκριμένα:  βρεφικούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιων με Αναπηρίες.

Οι ωφελούμενες επιλέγουν θέση σε Δομή/Φορέα, αντίστοιχη εκείνης για την οποία έλαβαν «αξία τοποθέτησης» (voucher) βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην εκάστοτε πρόσκληση και Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ωφελούμενα άτομα σύμφωνα με το τρέχον Πρόγραμμα Παιδικών Σταθμών 2020-2021, είναι:

Μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών, καθώς και μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία

Άτομα (γυναίκες και άντρες) στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών ή και άνδρες που βρίσκονται σε χηρεία

Άτομα (γυναίκες και άνδρες), τα οποία έχουν οριστεί δικαστικοί συμπαραστάτες ή ασκούν επιμέλεια του συμπαραστατούμενου με δικαστική απόφαση.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Φωνή του Νέστου και το thraki.com.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]