Καλογήρου: Η ΕΕ έχει υποχρέωση να βάλει την αιρεσιμότητα της νησιωτικότητας στις ασκούμενες πολιτικές

Χριστιάνα Καλογήρου - Γενική Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής [Islands Commission/ Twitter]

Στο τρέχοντα διάλογο για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, η δομή της νέας νησιωτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την επόμενη Κομισιόν. Παράλληλα, η έγκαιρη αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη των νησιών στην ελληνική επικράτεια. Τι ρόλο έχει σε αυτό το διάλογο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ποιες είναι οι προσδοκίες για το μέλλον των ελληνικών νησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου συζήτησε για το μέλλον της ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής και των ελληνικών νησιών και τις προσδοκίες του Υπουργείου για το άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι προτάσεις για καθιέρωση ρήτρας νησιωτικότητας στις πολιτικές της ΕΕ αλλά και η πρόθεση του Υπουργείου να διεκδικήσει τη δημιουργία ειδικού τομεακού προγράμματος ολοκληρωμένης θαλάσσιας νησιωτικής πολιτικής στο νέο ΕΣΠΑ.

Η κ. Καλογήρου μίλησε στη Euractiv.gr και στη Σοφία Ελανίδου κατά τη διάρκεια της 47ης Γενικής Συνέλευσης της Διάσκεψης Απομακρυσμένων και Θαλάσσιων Περιφερειών (CPMR/CRPM) στο Παλέρμο της Ιταλίας.

 

Πώς νιώθετε που βρίσκεστε ως καλεσμένη στη CPMR; Ποια είναι τα περιθώρια συνεργασίας κυβέρνησης και περιφερειών;

Είναι μεγάλα και σημαντικά, ειδικά για τους νησιώτες. Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική, που άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος μας και η πρώτη προτεραιότητα μας στη νέα κυβέρνηση, θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι –κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί εταίροι-, ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική, που να ακουμπάει πάνω στα τέσσερα σημαντικά ζητήματα: να είναι πολυτομεακή, πολυταμειακή, να έχει οπωσδήποτε το χαρακτηριστικό της εταιρικότητας και φυσικά, το χαρακτηριστικό μιας συνολικής προσέγγισης.

Το να είμαστε εδώ στις συναντήσεις της CPMR, ενός οργανισμού που έχει μπει μπροστά πάρα πολλές φορές και έχει λύσει πολλά ζητήματα, και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή λίγο πριν την έναρξη της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό αλλά και χρήσιμο.

Πώς βλέπετε τις Ευρωπαϊκές πολιτικές σε σχέση με τη νησιωτικότητα και ιδιαίτερα τα ελληνικά νησιά; Λειτουργεί στην πράξη η πρόβλεψη της Συνθήκης για τη νησιωτικότητα; Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει η Ελλάδα στον τομέα αυτό;

Είμαστε πολύ μακριά από το να λειτουργεί στην πράξη η Συνθήκη της νησιωτικότητας. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι έχουμε ανάγκη να προσεγγίσουμε τη νησιωτικότητα με τον όρο της αιρεσιμότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει τόσες αιρεσιμότητες, που είναι υποχρέωση της προς τα νησιά και τους νησιώτες να βάλει την αιρεσιμότητα της νησιωτικότητας στις ασκούμενες πολιτικές.

Μόνο τότε θα μπορέσει η ρήτρα και όσα ορίζει το Άρθρο 164 να γίνουν πράξη.

Γαλλία και Πορτογαλία έχουν εξασφαλίσει ειδικά καθεστώτα για τις απομακρυσμένες περιοχές με φοροελαφρύνσεις και άλλες απαλλαγές. Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να ισχύσουν ανάλογες προβλέψεις στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και για τα ελληνικά νησιά; 

Το 18.7% της έκτασης της Ελλάδας είναι νησιά, όπου κατοικούν το 15.1% του πληθυσμού. Είναι ελάχιστη υποχρέωση της Ευρώπης απέναντι στους νησιώτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατοικούν και στο σύνορο της Ευρώπης, να υιοθετήσει ανάλογες πολιτικές και για τα ελληνικά νησιά.

Αυτό διεκδικούμε και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να πετύχουμε, βάζοντας και στη δική μας εθνική πολιτική ως προτεραιότητα την ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Πρόσφατα δηλώσατε ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα διαμόρφωσης ενός ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος για τη νησιωτική πολιτική, στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ. Περί τίνος πρόκειται ακριβώς και πως θα προχωρήσετε; 

Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη ρήτρα της νησιωτικότητας, όταν εμείς οι ίδιοι δεν την υιοθετούμε. Στα τομεακά προγράμματα, λοιπόν, διεκδικούμε να δημιουργήσουμε ως χώρα, ενόψει του 2021-2027, ένα ειδικό τομεακό πρόγραμμα ολοκληρωμένης θαλάσσιας νησιωτικής πολιτικής, μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο της Ελλάδος, προκειμένου να μπορούμε να έχουμε εξασφαλισμένους τους πόρους οι οποίοι χρειάζονται για να διοχετευθούν σε όλους τους φορείς που υλοποιούν πολιτική για τα νησιά, είτε πρόκειται για την τοπική αυτοδιοίκηση είτε πρόκειται για κοινωνικούς εταίρους. Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο, με ένα τομεακό πρόγραμμα νησιωτικής πολιτικής διασφαλίζουμε το να ασκηθεί νησιωτική πολιτική στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.