Καλλεργιανά: Ένα ακόμη χωριό στην Κίσαμο που άλλαξε όψη από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ

ΚΑΛΛΕΡΓΙΑΝΑ [neoiorizontes.gr]

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας στα χωριά του Δήμου Κισάμου που άλλαξαν όψη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης του ΕΣΠΑ (2007-2013), και έγιναν πιο λειτουργικά και όμορφα για κατοίκους και επισκέπτες, κάνουμε μια τρίτη στα Καλλεργιανά. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 96 μέτρων και απέχει 42 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων και 4 χιλιόμετρα από την έδρα του Δήμου, το Καστέλλι Κισάμου.

Το έργο «Ανάπλαση Οικισμού Καλλεργιανών Δήμου Κισάμου», με προϋπολογισμό 353.000 ευρώ.

Τα Καλλεργιανά είναι ένας όμορφος και δυναμικός οικισμός, πανοραμικός, με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης καθώς βρίσκεται κοντά στο αστικό κέντρο της Κισάμου, κοντά στην εθνική οδό και κοντά στον κόλπο Κισάμου. Με τα έργα ανάπλασής του αποτελεί πλέον ελκυστική λύση για διαμονή όχι μόνο των ίδιων των κατοίκων του αλλά και νέων επισκεπτών.

Με το έργο ανάπλασης στα Καλλεργιανά έγιναν οι εξής παρεμβάσεις:

*Καθαιρέσεις τμήματος παλιών τσιμεντοστρώσεων, νέα τσιμεντόστρωση και νέα επίστρωση με πέτρινες πλάκες σε σοκάκια του οικισμού. Διαμόρφωση κατάλληλων κλίσεων για τον έλεγχο της επιφανειακής απορροής των ομβρίων και κατασκευή τεχνικών έργων (κράσπεδα) στα σημεία που απαιτούνται σύμφωνα με τα σχέδια.

*Γενική ανάπλαση της κύριας πλατείας, μπροστά στο παλιό σχολείο, νέες επιστρώσεις από συνδυασμό υλικών, φυτεύσεις, μικροκατασκευές (κράσπεδα, λιθοδομές, χαμηλή εξέδρα οπλισμένου σκυροδέματος), εξοπλισμός (καθιστικά, πάγκοι, καλαθάκια καθαριότητας).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*Εγκατάσταση δικτύου φωτισμού και ηλεκτροφωτισμός με φανοστάτες, επιτοίχια (κρεμαστά και χωνευτά) φωτιστικά στους χώρους επέμβασης.

*Διαμόρφωση διαδρομών όδευσης τυφλών με επίστρωση ειδικών πλακών σύμφωνα με τις προδιαγραφές που περιγράφονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Οι διαδρομές αυτές διαμορφώνονται στον βασικό πεζόδρομο που διέρχεται από το σύνολο του οικισμού ενώ αποφεύγεται να διαμορφωθούν στους δρόμους που διέρχονται αυτοκίνητα.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες και το neoiorizontes.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

X