Η Θεσσαλονίκη πρωτοστατεί στη δημιουργία βυζαντινού brand

Τη δημιουργία ενός δικτύου βυζαντινών πόλεων οι οποίες μέσα από πολιτιστικές δράσεις στοχεύουν να αναδείξουν το βυζαντινό τους παρελθόν και να μετουσιώσουν την ιστορική τους κληρονομιά σε οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες αποφάσισαν οι φορείς που συμμετείχαν στη στρογγυλή τράπεζα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 8ου Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών στις 6 Ιουλίου.

Το δίκτυο που σχεδιάζεται θα περιλαμβάνει έξι χώρες, τη Σερβία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Ρουμανία, και Ελλάδα ενώ αργότερα θα προστεθούν σε αυτό η Κύπρος και η Ιταλία. Οι έξι πρώτες χώρες συνεργάζονται ήδη μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος για τη Μαύρη Θάλασσα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα φέρει κοντά παραγωγούς από τις παραπάνω χώρες με στόχο να δημιουργήσει ένα καλάθι υψηλά ποιοτικών προϊόντων που θα φέρουν ένα σύγχρονο βυζαντινό brand. Με κορμό το πρόγραμμα αυτό, οι χώρες που συμμετέχουν θα οργανώσουν πολιτιστικές δράσεις οι οποίες θα συνδυάζουν τον πολιτισμό με την ανάπτυξη της οικονομίας.

«Είναι σημαντικό το ότι συμφωνήσαμε σε αυτό σήμερα. Θα υπάρχουν και άλλες συναντήσεις και συζητήσεις που θα βοηθήσουν το δίκτυο να εξελιχθεί», σημείωσε η Χαρά Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος της «Βυζαντινής Πόλης», η οποία έφερε το Θερινό Πανεπιστήμιο πίσω στην πόλη έπειτα από ένα χρονικό κενό 3 ετών.

Η Θεσσαλονίκη θα είναι το κέντρο αυτή της προσπάθειας ανάδειξης του βυζαντινού πολιτισμού, καθώς, όπως υπογράμμισε η κ. Παπαδοπούλου, η πόλη πέραν της βυζαντινής της ταυτότητας έχει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς μπορεί να ενώνει πανεπιστημιακούς φορείς, επιχειρηματικούς φορείς, και φορείς αυτοδιοίκησης κάτω από ένα έργο που μπορεί να βγάλει μπροστά τον βυζαντινό πολιτισμό.

Η ίδαι επισημαίνει πως η Στρογγυλή Τράπεζα είχε ως στόχο να εμπλέξει τους φοιτητές του θερινού σχολείου στην προσπάθεια αυτή προκαλώντας τους να κάνουν τη θεωρία πράξη. Στη Στρογγυλή Τράπεζα συμμετέχουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων, το ΑΠΘ, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, η «Βυζάντιο Οικουμένη» και η Αγιορείτικη Εστία ενώ το Θερινό Πανεπιστήμιο παρακολουθούν μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές από κάθε γωνιά του πλανήτη, όπως η Σερβία, η Τουρκία, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Αμερική και η Κίνα.

Πηγή: Voria.gr

X