Η Σλοβενία «ποντάρει» στις διαπεριφερειακές συνεργασίες για την καταπολέμηση της διακίνησης πυροβόλων όπλων

Η διαθεσιμότητα παράνομων όπλων αποτελεί σημαντική απειλή για τρομοκρατικές επιθέσεις και οργανωμένα εγκλήματα στην Ε.Ε., σύμφωνα με αξιωματούχους. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL]

Ο υπουργός Εσωτερικών Aleš Hojs δήλωσε ότι οι συνεργασίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πυροβόλων όπλων στη ΝΑ Ευρώπη, στα πλαίσια σχετικής διάσκεψης εκ μέρους της Σλοβενικής Προεδρίας.

«Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση απειλών (SOCTA), το εμπόριο παράνομων πυροβόλων όπλων διευκολύνει άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, και αυξάνει την απειλή βίαιων επεισοδίων στα οποία τα θύματα μπορεί να είναι εντελώς τυχαία άτομα», δήλωσε ο υπουργός Hojs.

Η διαθεσιμότητα παράνομων όπλων αποτελεί σημαντική απειλή για τρομοκρατικές επιθέσεις και οργανωμένα εγκλήματα στην Ε.Ε., σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο Hojs τόνισε ότι η συνεργασία με τρίτες χώρες (ιδίως με γειτονικές περιοχές) είναι το κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων ασφάλειας- συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου πυροβόλων όπλων.

«Η δημιουργία ισχυρών εταιρικών σχέσεων, ιδίως με τους εταίρους μας από τα Δυτικά Βαλκάνια, αποτελεί προτεραιότητα για τη Σλοβενία εδώ και πολύ καιρό, γι’ αυτό και αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της προεδρίας μας», δήλωσε ο Hojs.

Η συνάντηση παρείχε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με πολιτικές για την εφαρμογή των συγκεκριμένων δράσεων του σχεδίου δράσης της Ε.Ε. για το παράνομο εμπόριο πυροβόλων όπλων για την περίοδο 2020-2025, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής ενός οδικού χάρτη για ολοκληρωμένο έλεγχο πυροβόλων όπλων, φορητών όπλων και ελαφρών όπλων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η συμμετοχή σε κοινές επιχειρήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Πολυκλαδικής Πλατφόρμας κατά των Εγκληματικών Απειλών» (EMPACT), αποδίδει ήδη καλά αποτελέσματα- όπως ανέφερε το σλοβενικό υπουργείο.

Με δεδομένο ότι η απειλή των παράνομων όπλων παραμένει μεγάλη, η δημιουργία και η εφαρμογή μηχανισμών (όπως το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. και το Περιφερειακό Σχέδιο) αποτελεί σημαντική συμβολή στην ειρήνη και την ασφάλεια σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο- σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

X