Η Κομισιόν κατηγορεί την Telefónica ότι παραβίασε την δέσμευση συγχώνευσης

Η Επίτροπος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού

Η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica απέτυχε να βοηθήσει τους ανταγωνιστές της να εισέλθουν στη γερμανική αγορά κινητής τηλεφωνίας, παραβιάζοντας έτσι την δέσμευση που έδωσε πριν από πέντε χρόνια, σε αντάλλαγμα της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της εξαγοράς της E-Plus από εκείνη, σημείωσαν οι θεσμοί την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια εμβληματική υπόθεση.

«Χρειαζόμαστε πλήρη συμμόρφωση και αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά κάθε περίπτωση όπου ενδεχομένως οι εταιρείες δεν έχουν συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις τους, για αυτό αποστείλαμε σήμερα δήλωση αντιρρήσεων», δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρετ Βεστάτζερ.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό όπου μια εταιρεία σπάει τη δέσμευσή της για συγχώνευση, ανέφερε η Κομισιόν.

Το Όργανο προέβη σε κοινοποίηση αιτιάσεων προς την εταιρεία ζητώντας επίσημη αιτιολόγηση για τις πράξεις της, κάτι που αποτελεί το πρώτο επίσημο βήμα της έρευνας.

Η Telefonica έχει προθεσμία μέχρι τις 5 Απριλίου να απαντήσει.

Δίκτυο 4G

Το 2014, η Κομισιόν ενέκρινε τη συμφωνία E-Plus ύψους 8,6 δισ. ευρώ, αφού η Telefonica συμφώνησε να πουλήσει κάποιο ραδιοφάσμα και να εκμισθώσει χώρο από το δίκτυό της σε μικρότερους ανταγωνιστές.

Η εταιρεία έκανε ότι είχε υποσχεθεί, με μία ωστόσο εξαίρεση.

«Η προκαταρκτική άποψη της Κομισιόν είναι ότι η Telefonica δεν εκπλήρωσε την υποχρέωση της για πρόσβαση σε 4G μέσω χονδρικής πώλησης», δήλωσε η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.

Όπως είπε, αυτό περιόρισε την ικανότητα τρίτων να ανταγωνίζονται στη γερμανική αγορά κινητής τηλεφωνίας.

Η Telefonica υποστήριξε ότι είχε συμμορφωθεί με την δέσμευση της.

«Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να απαλείψουμε τις πρόσφατες ανησυχίες της Κομισιόν», ανέφερε η εταιρεία σε σχετική δήλωση.

Η διάρκεια της υπόθεσης θα εξαρτηθεί από την πολυπλοκότητα της, από το εάν η Telefónica θα συνεργαστεί με την Κομισιόν αλλά και τον τρόπο που θα ασκήσει τα δικαιώματα υπεράσπισης της.

Στην επιχείρηση τηλεπικοινωνιών θα μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 10% του  κύκλου εργασιών της γερμανικής θυγατρικής της, εάν κριθεί ένοχη για παραβίαση της δέσμευσης της.

Η Βεστάγκερ έχει λάβει σκληρά μέτρα εναντίον όσων εταιρειών παραβιάζουν διαδικαστικούς κανόνες ή δεσμεύσεις, ενώ έχει επίβάλλει πρόστιμα ύψους εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες όπως το Facebook τα τελευταία χρόνια.

Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 110 εκατ. ευρώ στο κοινωνικό μέσο δικτύωσης για την παροχή ανακριβών ή παραπλανητικών πληροφοριών κατά τη διάρκεια της έρευνας για την εξαγορά της WhatsApp.

Πιο πρόσφατα, η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο ύψους 124,5 εκατ. ευρώ στην Altice, μια Ολλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, για την εφαρμογή της εξαγοράς του Πορτογαλλικού τηλεπικοινωνιακού φορέα PT Portugal πριν από την έγκριση της Κομισιόν.

(το κείμενο επιμελήθηκε στην ελληνική έκδοση ο Θοδωρής Καραουλάνης)

X