Η ΕΕ υπέρ της δημιουργίας μια ενιαίας αγοράς στα Δυτικά Βαλκάνια

οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων [European Commission]

Χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση (16 Μαρτίου) προέτρεψε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να δημιουργήσουν μια κοινή αγορά, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας σε μια περιοχή με υψηλό ποσοστό ανεργίας.

«Σε μια πολύ σύντομη και μεσοπρόθεσμη προοπτική, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει […] τη δημιουργία πάνω από 80.000 θέσεων εργασίας στην περιοχή», δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Johannes Hahn σε δημοσιογράφους στο Σεράγεβο.

Μίλησε μετά από μια συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, την Αλβανία, τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, την πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και την Σερβία, οι οποίες όλες φιλοδοξούν να ενταχθούν την ΕΕ.

Ο Hahn χαιρέτισε την πρωτοβουλία των ηγετών να δημιουργήσουν μια περιφερειακή κοινή αγορά, η οποία όπως είπε, θα σήμαινε την άρση των «εμποδίων που δεν επιτρέπουν την ελεύθερη ροή του εμπορίου και των υπηρεσιών».

«Είναι επίσης μια σημαντική συμβολή στην προετοιμασία για την περαιτέρω ολοκλήρωση προς την ΕΕ». Μια δήλωση από τη συνάντηση μεταφέρει το μήνυμα ότι η ΕΕ πιέζει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε μια πιο ολοκληρωμένη περιφερειακή συνεργασία.

«Ενώ έχουμε καταφέρει ατομική πρόοδο αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική μας, αναγνωρίζουμε την ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ως μια ενιαία  περιοχή. Δουλεύουμε μαζί για να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για την περιοχή, με βάση τις δυνατότητές της», αναφέρεται στο το κείμενο.

Ο Γκόραν Σβιλάνοβιτς, ένας Σέρβος διπλωμάτης ο οποίος ηγείται του Συμβούλιου Περιφερειακής Συνεργασίας, ενός κέντρου το οποίο εδρεύει στο Σεράγεβο και έχει ως στόχο την προώθηση της Ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκάνιων, δήλωσε πρόσφατα ότι από το ολλανδικό δημοψήφισμα για την συμφωνία της Ουκρανίας, τα Δυτικά Βαλκάνια δεν μπορούν πλέον να θεωρούν αξιόπιστη την προσχώρηση τους στην  ΕΕ.

X