Η απλοποίηση διαδικασιών στο επίκεντρο της νέας Πολιτικής Συνοχής

Εκδήλωση της CPMR για την Πολιτική Συνοχής

«Η Πολιτική Συνοχής βοήθησε χώρες όπως την Πορτογαλία και την Ελλάδα που επλήγησαν από τη μεγαλύτερη κρίση τα τελευταία 80 χρόνια». Αυτό τόνισε η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου, μιλώντας σε εκδήλωση της Διάσκεψης Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών στις Βρυξέλλες.

Η Επίτροπος σημείωσε με έμφαση το σημαντικό ρόλο που έχουν παίξει τα Διαρθρωτικά ταμεία, όπως προκύπτει από την αξιολόγηση της Χρηματοδοτικής Περιόδου 2007-2013.   Επίσης, τόνισε για μία ακόμη φορά την απλοποίηση των χρηματοδοτήσεων, ως αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη της συνοχής. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Το όνειρο μου είναι οι άνθρωποι να ασχολούνται με την εφαρμογή της πολιτικής, παρά με τα χαρτιά».

Ιδιαίτερη σημασία στην απλούστευση των Ευρωπαϊκών πόρων έδωσε και ο Τόμας Γούμπεν Διευθυντής της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), αρμόδιος για ζητήματα οριζόντιων πολιτικών, που εστίασε στη χρησιμότητα του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», το οποίο αναλύει λεπτομερώς κάθε χρόνο τα σχέδια δημοσιονομικών, μακροοικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής και το «σχέδιο Γιούνκερ»

Μιλώντας στη Euractiv.gr για το τι «μέλλει γενέσθαι» με την Περιφερειακή Πολιτική, καθώς και για το «σχέδιο Γιούνκερ», η Γενική Γραμματέας της CPMR, Ελένη Μαριανού, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Η Πολιτική Συνοχής κατηγορείται ότι δεν έχει φέρει αποτελέσματα. Και αυτό γιατί είναι δύσκολο να βρούμε “hard data” για την Περιφερειακή πολιτική, καθώς διαρκεί για 7 χρόνια». «Εμείς ως οργανισμός μπορούμε να φέρουμε καλά παραδείγματα σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο που να ανταποκρίνονται σε όσα πραγματεύεται η ΕΕ», πρόσθεσε για το ρόλο της CPMR.

Επίσης, δήλωσε ότι η Πολιτική Συνοχής πρέπει να κατευθυνθεί από 3 παράγοντες: Αναλογικότητα, εκσυγχρονισμός και απλούστευση. «Εάν γίνει πολιτική της φιλανθρωπίας δεν θα υπάρξει μακροχρόνια προοπτική».

Αναφορικά με το «Σχέδιο Γιούνκερ» και την επενδυτικότητα δήλωσε: «Για εμένα, η επενδυτική πολιτική είναι και Πολιτική Συνοχής. Το “σχέδιο Γιούνκερ” είναι ένα εργαλείο το οποίο εξασφαλίζει την εγγύηση για τον ιδιωτικό τομέα». Όπως πρόσθεσε, «το ρίσκο είναι θεμελιώδες κριτήριο για τις επενδύσεις», κατα συνέπεια, πρέπει να μειωθεί, προκειμένου τα ιδιωτικά κεφάλαια να καταλήξουν σε όλες τις περιφέρειες».

Τέλος, αναφέρθηκε στην Επιτροπή, λέγοντας ότι «καμιά φορά η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προτεραιότητες που έχει θέσει, θα μπορούσαν να εκπληρωθούν από άλλα μέσα των περιφερειών και των πόλεων, κάτι για το οποίο διαφωνούμε». Όπως δήλωσε καταληκτικά, ο ρόλος των περιφερειών πρέπει να αναγνωριστεί και να ενισχυθεί.