Η ανάπλαση του Γρεβενίτη ποταμού – Έργο του ΕΣΠΑ με κόστος άνω των 10 εκ. ευρώ

Grevena [grevenamedia.gr]

Η πόλη των Γρεβενών ιδρύθηκε γύρω από τον Γρεβενίτη ποταμό ακριβώς γιατί το νερό ήταν πηγή ζωής και ότι πιο πολύτιμο για τον άνθρωπο. Με το πέρασμα των αιώνων όταν και τα Γρεβενά  αστικοποιήθηκαν άρχισαν να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα από τις υπερχειλίσεις του ποταμού από τα αποθέματα σκουπιδιών, από τα κουνούπια μας.

Έτσι, την τετραετία, 2007-2010 αντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ανάπλαση του Γρεβενίτη ποταμού σε μήκος ενός χιλιομέτρου περίπου εντός της πόλης των Γρεβενών.

Ένα έργο ζωής και πνοής για μία πόλη 15.000 κατοίκων

Το έργο ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια ευρώ και είχε ως αποτέλεσμα , πέραν της αισθητικής , την φυσιολογική ροή των υδάτων , καθώς και θέματα υγιεινής όπως η απομάκρυνση των κουνουπιών.

Η πόλη των Γρεβενών δεν κινδυνεύει πλέον από τις υπερχειλίσεις ενώ ταυτόχρονα κατασκευάστηκαν και δύο υπερσύγχρονες γέφυρες μέσω ΕΣΠΑ που ενώνουν την ανατολική με την δυτική πλευρά της πόλης.

Ο εγκιβωτισμός έγινε με παραδοσιακά υλικά ενώ η πέτρα είναι το κυρίαρχο υλικό της ανάπλασης. Για την πόλη των Γρεβενών αυτό το έργο του ΕΣΠΑ είναι ένα από τα πλέον σημαντικά που , πέραν των άλλων , εντυπωσιάζουν τον κάθε επισκέπτη των Γρεβενών.

 

Ο π. Δήμαρχος Γρεβενών κ. Γιώργος Νούτσος δήλωσε γι αυτό το έργο:

‘’ Ήταν ένα από τα σημαντικότερα έργα παρέμβασης στο αστικό ιστό της πόλης.

Ένα πολύπλευρο και σημαντικό έργο μέσα από το ΕΣΠΑ.

Ένα έργο που οδηγεί τα Γρεβενά στο μέλλον. ‘’

το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φωνή των Γρεβενών και το grevenamedia.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]