Ο Φιλανδός Markku Markkula νέος Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών

Markku_Markkula

Ο Markku Markkula (EPP), μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Espoo στη Φινλανδία, εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ). Η ψηφοφορία έλαβε χώρα κατά την εναρκτήρια σύνοδο ολομέλειας στις Βρυξέλλες, καθώς η συνέλευση εισέρχεται σε νέα πενταετή θητεία.

Ο Markkula θα αναλάβει τα ηνία της Συνέλευσης των τοπικών και περιφερειακών αρχών της ΕΕ για τα επόμενα δυόμιση χρόνια με Α’ Αντιπρόεδρο τον κ. Karl-Heinz Lambertz (PES), Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Γερμανόφωνης Κοινότητας του Βελγίου.

Πρώην μέλος του Φινλανδικού Κοινοβουλίου (1995-2003), ο Markku Markkula διαδέχεται τον Βέλγο Michel Lebrun (EPP). Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ελσίνκι-Uusimaa και Πρόεδρος του Συμβουλίου Αστικού Σχεδιασμού του Espoo, ο κ. Markkula εργάζεται ως σύμβουλος στο Πανεπιστήμιο του Aalto στη Φινλανδία, με ειδίκευση και εμπειρία σε θέματα ευρωπαϊκής έρευνας, καινοτομίας και εκπαιδευτικής πολιτικής.

«Αγαπώ την περιφέρεια του Ελσίνκι, καθώς και τη Βόρεια Φινλανδία, τη Λαπωνία, όπου γεννήθηκα και πήγα σχολείο σε ένα μικρό χωριό βόρεια του Αρκτικού κύκλου. Ολόκληρη η Φινλανδία βρίσκεται μακριά από το κέντρο της Ευρώπης και κοντά στα κοινά εξωτερικά μας σύνορα, ενώ έχει ορισμένα εδαφικά μειονεκτήματα, καθότι αραιοκατοικημένη και απομακρυσμένη, είναι ωστόσο πραγματικά αφοσιωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αξίες της», ανέφερε ο Markkula.

Μετά την εκλογή του, και απευθυνόμενος στην κατάμεστη αίθουσα της ολομέλειας, ο Markkula τόνισε ότι η επίτευξη ανάπτυξης και απασχόλησης με τη συμμετοχή των περιφερειών και των δήμων της Ευρώπης θα είναι ο βασικός άξονας της θητείας του.

«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια χωρίς αποκλεισμούς συμμαχία πέρα από δημόσιους και ιδιωτικούς τομείς και πέρα από σύνορα, για να στηρίξουμε τις περιφέρειες και τις πόλεις μας στην Ευρώπη, να προωθήσουμε έναν νέο άνεμο θετικής αλλαγής. Έτσι θα τονώσουμε την έξυπνη ανάπτυξη και θα δημιουργήσουμε βιώσιμη απασχόληση. Η κοινωνιακή και η βιομηχανική καινοτομία πρέπει να αποτελούν βασικό μέρος της επενδυτικής δέσμης των 315 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες για δυναμική επιχειρηματικότητα και να εισαγάγουμε μέτρα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών μας, καθώς και να ενισχύσουμε το διάλογο μαζί τους», παρατήρησε ο Πρόεδρος Markkula.

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη και τα σύνορά της, ο νέος Πρόεδρος της ΕτΠ ζήτησε την ανανέωση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας. Τόνισε πως αυτό πρέπει να γίνει σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, τόσο όσον αφορά την Ανατολική εταιρική σχέση όσο και τις ευρωμεσογειακές χώρες. «Σε όλη την ήπειρο βλέπουμε σοβαρές απειλές και προκλήσεις ενάντια στις θεμελιώδεις ελευθερίες μας, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και της εθνικής κυριαρχίας. Η εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση στην Ουκρανία έχει ύψιστη σημασία για τις περιφέρειες της Ευρώπης. Μαζί, συμβάλλουμε όλοι στην καταπολέμηση του τρόμου. Αυτό συμβαίνει και στις κοινότητές μας, όπου η ένταξη των μεταναστών και η αμοιβαία πολιτιστική κατανόηση δεν αποτελεί επιλογή αλλά καθήκον», δήλωσε.

X