Φάμπρικα πολιτισμού με Ευρωπαϊκή στήριξη στην Κυνουρία

leonidio_fabrika [argolikianaptiksi.gr]

Φάμπρικα: Ενα προβιομηχανικό κτίριο συνυφασμένο άρρηκτα με την οικονομικά και κοινωνικά ζωή της περιοχής ίου Λεωνιδίου στη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα καταδικασμένο να καταρρεύσει γνωστό και ως κτίριο της φάμπρικας μετατράπηκε σε εργαλείο γνώσης και προστασίας της αγροτικής ιστορίας της περιοχής.
Το 2012. εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακά Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα” επενδυτικά πρόταση του Δήμου Ν Κυνουρίας και της Αναπτυξιακής Πάρνωνα A Ε. μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου, η μελέτη και εγκατάσταση της έκθεσης ερμηνείας, η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων και η υλοποίηση δράσεων προβολής Ετσι ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2014 ως «Κέντρο Προβολής της Αγροτικής ιστορίας και των Δρόμων της Θάλασσας στην Ανατολικά Πελοπόννησο.
Βασικό αντικείμενο του έργου, ήταν η δημιουργία ενός χώρου αναφοράς για την προβολή των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς (γεωργία) και τριτογενούς «θαλάσσιο εμπόριο) τομέα και της σχέσης μεταξύ τους στην περιοχή της Τσακωνιάς Το παραγόμενο αποτέλεσμα τελικά δικαίωσε όλους όσους δούλεψαν γι αυτό και σίγουρα αποτελεί μια έξυπνη επιλογή ΕΣΠΑ αφού ένα κτίριο χωρίς αύριο είναι ένας επισκέψιμος χώρος που προσφέρει ενημέρωση. εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και ψυχαγωγία στους επισκέπτες. Το ζητούμενο που ήταν η δημιουργία ενός ελκυστικού Κέντρου προβολής έχει επιτευχθεί σε απόλυτο βαθμό και ένα κτίριο χωρίς αύριο συμβάλει πλέον σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Το Κέντρο έχει εξασφαλίσει

την βιωσιμότητα του μέσω της ανάπτυξης μιας σειράς δραστηριοτήτων στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στην προβολή, στην οργάνωση εκδηλώσεων και επισκέψεων, στην ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών. Το Κέντρο προ-βολής / ανάδειξης της αγροτικής παραγωγής και του θαλάσσιου εμπορίου περιλαμβάνει:

•Μόνιμο Εκθεσιακό Χώρο (εκθεματικές επιφάνειες. εκθέματα. αναπαραστάσεις, διοράματα. διαδραστικές εφαρμογές), χώρο πολλαπλών χρήσεων, με βοηθητικές υποδομές για περιοδικές εκθέσεις, ημερίδες – συνέδρια, προβολές Φουαγιέ  Κυλικείο και Εκθετήριο Προϊόντων καθώς  και Γεύσεων της Τσακώνικης γης {κτίριο Γ)
•Χώρο Μάθησης. Εκπαίδευσης και Προβολής (οπτικοακουστικά εκπαιδευτικά προγράμματα) Κύριος του έργου είναι ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας και Δικαιούχος-Φορέας Υλοποίησης η Αναπτυξιακή Πάρνωνα Μετά την ολοκλήρωση του έργου Φορέας Λειτουργίας του Κέντρου Προβολής είναι η Αναπτυξιακή Πάρνωνα Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο Τ Α Το απόλυτα επιτυχημένο πείραμα με την Φάμπρικα Πολιτισμού δείχνει τον δρόμο για παρόμοιες δράσεις και οε άλλους Δήμους που αναζητούν λύσεις

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η «Φάμπρικα*. το κτήριο του Κέντρου Προβολής της Αγροτικής ιστορίας και των Δρόμων της
θάλασσας στην Ανατολική Πελοπόννησο, που βρίσκεται στο Λεωνίδιο. έχει πολύχρονη και πολύπτυχη ιστορία Ο θεμέλιος λίθος μπήκε το 1855 και η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 1859 Αρχικό χτίστηκε ως διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου με οικο-νομική συνεισφορά των κατοίκων του Λεωνιδίου.
Για ένα χρονικό διάστημα στέγασε το δημαρχείο Λιμναίων που είχε έδρα το Λεωνίδιο Το 1924 στο σχολικό κτήριο  εγκαταστάθηκε το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής του Απόστολου Κωστάκη και από την επόμενη χρονιά ηλεκτροδότησε την πόλη σε μια περίοδο κατά την οποία ελάχιστες πόλεις στην

Ελλάδα διέθεταν ηλεκτρικό ρεύμα Στο ίδιο συγκρότημα. που κινούνταν με ηλεκτρική ενέργεια, λειτούργησαν αλευρόμυλος και ελαιοτριβείο.

Πριν απο τον πόλεμο του 1940 η «Ηλεκτρική» πουλήθηκε σε νέους ιδιοκτήτες και συνέχισε τη λειτουργία της Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, τον  Οκτώβριο ιου 1948. το εργοστάσιο ανατινάχθηκε κατά τις εχθροπραξίες των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού από ιπ μία και της Χωροφυλακής και του Κυβερνητικού Στρατού από ιην άλλη επαναλειτούργησε σύντομα, μετά τις επισκευές του και έκλεισε οριστικά το 1967, μετά την ανάληψη της ηλεκτροδότησης της πόλης το 1961 από ιη ΔΕΗ Το 1987 εγκρίθηκε το αίτημα του Δήμου Λεωνιδίου να μετατραπεί το εγκαταλελειμμένο συγκρότημα σε πνευματικό πολιτιστικό κέντρο.
[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Αργολική Ανάπτυξη και το argolikianaptiksi.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]