Ευρωπαϊκού επιπέδου έργα στην Ευρυτανία

Karpenisi [Wikimedia]

Η Ευρυτανία είναι μία από τις πλέον γραφικές περιοχές της Ελλάδας, με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και σημαντική βιοποικιλότητα. Με πρωτεύουσα το Καρπενήσι, εκτός από τα πολυάριθμα φυσικά αξιοθέατα, όπως το φαράγγι της «Μαύρης Σπηλιάς», διαθέτει επίσης πολλούς γραφικούς οικισμούς όπως του Κρικέλλου, των Αγράφων και της Δομνίστας. Τα τελευταία χρόνια το έντονο τουριστικό ενδιαφέρον που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή έχει δώσει νέα ώθηση για έργα και υποδομές.

Μουσεία, όπως το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ή μοναστήρια όπως αυτό της Παναγίας της Προυσιώτισσας, η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών που συγκεντρώνει τα νερά των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη και Ταυρωπού, ελκύουν το έντονο ενδιαφέρον του κοινού από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μάλιστα, στη λίμνη χτίστηκε ένα από τα μεγαλύτερα γεωφράγματα της Ευρώπης, στη βάση του οποίου λειτουργεί σημαντικός υδροηλεκτρικός σταθμός ενώ στα νερά της λίμνης είναι βυθισμένη η Επισκοπή, μία από τις σημαντικότερες εκκλησίες της περιοχής.

Ο επισκέπτης φθάνοντας στην περιοχή, μπορεί να απολαύσει ιδιαίτερα έργα αστικής ανάπλασης με ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως η διαμόρφωση–ανάπλαση της δυτικής εισόδου του Καρπενησίου (1,6 εκατ. ευρώ), η κατεδάφιση του κτιρίου παλαιού ΚΤΕΛ Καρπενησίου και αποκατάσταση του χώρου (0,9 εκατ. ευρώ), η ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων στο ιστορικό κέντρο του οικισμού Σάικας και του Δ.Δ. Τριδένδρου του Δήμου Αγράφων, οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον (0,7 εκατ. ευρώ) και η ανάδειξη των παραδοσιακών αλωνιών του Δ.Δ. Κερασοχωρίου με την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και της πρόσβασης σε αυτό (0,3 εκατ. ευρώ).

Σημαντικά είναι επίσης τα έργα αποκατάστασης περιβάλλοντος με την επέκταση εγκαταστάσεων του υφιστάμενου βιολογικού καθαρισμού Καρπενησίου και σύνδεση με αυτόν νέων οικισμών και την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης λυμάτων Δήμου Καρπενησίου (0,4 εκατ. ευρώ).

Καθώς επίσης και έργα στον τομέα της εκπαίδευσης με εργασίες κατασκευής κτιρίου για τη στέγαση του δημοτικού σχολείου του δήμου Αγράφων (0,5 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον, διάφορα έργα έχουν υλοποιηθεί στον τομέα της υγείας με εργασίες επέκτασης κτηριακών εγκαταστάσεων του γενικού νοσοκομείου Καρπενησίου (1,1 εκατ. ευρώ).

Ενώ, ιδιαίτερης αξίας είναι η συντήρηση των τοιχογραφιών του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Δ.Δ. Βράχας Δήμου Φουρνά Νομού Ευρυτανίας, όπου ο επισκέπτης μπορεί πλέον να θαυμάσει από κοντά.