“Έξυπνοι προορισμοί” το νέο στάδιο της τουριστικής ανάπτυξης

Το πάνελ των ομιλητών

Η Ευρώπη αποτελεί το μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό στον κόσμο, ο οποίος καταλαμβάνει τη τρίτη θέση ως η μεγαλύτερη κοινωνικοοικονομική της δραστηριότητα. Επίσης, αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ της Γηραιάς Ηπείρου, ποσό το οποίο μεταφράζεται στο 1,6 τρις ευρώ με προοπτικές να ανέλθει στα 2,1 τρις ευρώ μέχρι το 2025. Η επένδυση, όμως, στον «έξυπνο τουρισμό» μπορεί να προσδώσει πολλαπλασιαστικά οφέλη, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσαν οι Δήμοι Καλλιθέας, Παγγαίου, Αρριανών και Θάσου στις Βρυξέλλες (10 Οκτωβρίου). Η Euractiv.gr μεταδίδει.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι το 2025, 520 εκατομμύρια τουρίστες αναμένεται να επισκεφθούν την Ευρώπη σε ετήσια βάση. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως των 140 εκατομμυρίων σε δεκαπέντε χρόνια. Ωστόσο, η αύξηση αυτή δοκιμάζει τις αντοχές των τουριστικών προορισμών, καθώς το μοντέλο του μαζικού τουρισμού έχει πλέον φτάσει στα όριά του. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναδύεται η έννοια του «έξυπνου τουρισμού» ως μετεξέλιξη του τουριστικού. Οι “έξυπνοι προορισμοί” είναι καθοριστικοί για την αειφόρο ανάπτυξη, και λειτουργούν ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά και για τις τοπικές κοινότητες στο σύνολό τους.

Η ημερίδα έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων και αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τους Δήμους να παρουσιάσουν εκτός από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τόπων τους, τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν όπως για παράδειγμα το γεωθερμικό πεδίο στο Παγγαίο ή το νέο λιμάνι στη Θάσο. Επίσης, κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων δόθηκε η δυνατότητα για ανταλλαγή καλών εμπειριών, μεταφορά τεχνογνωσίας από τα ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλους ειδικούς εμπειρογνώμονες, καθώς επίσης και ευκαιρίες για εξωστρέφεια και δημιουργία δικτύων με άλλους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι πολιτικές οι οποίες θα ήταν ωφέλιμες για τον τουρισμό και την καινοτομία απαιτούν δυναμικές συνέργειες και θα έχουν βιώσιμα αποτελέσματα» σχολίασε  η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα. Σπυράκη και στην συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων με ιδιαίτερη έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την αναβάθμιση των τουριστικών εγκαταστάσεων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας.

«Αντιμετωπίζουμε τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από αναδυόμενους, λιγότερο ακριβούς προορισμούς εκτός της ΕΕ. Οι αριθμοί τουριστών θα ανεβαίνουν, αλλά το μερίδιό μας στην αγορά θα μειωθεί. Αυτή η εξέλιξη δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί» δήλωσε ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κουκάς. «Πρέπει να συνεργαστούμε. Να συνδυάσουμε τις δυνάμεις, να δημιουργήσουμε ένα εμπορικό σήμα για την Ευρώπη. Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει και θα μείνουμε ενωμένοι – και ο Τουρισμός μπορεί να είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους αυτής της ένωσης» κατέληξε.

Η διασύνδεση της βιώσιμης ανάπτυξης με τον τουρισμό, η ανάγκη εγκατάλειψης του μοντέλου του μαζικού τουρισμού και ιδιαίτερα όσον αφορά τους νησιωτικούς δήμους ο σεβασμός της φέρουσας ικανότητας των νησιών ήταν οι θεματικές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης. «Η προσβασιμότητα είναι το Α και το Ω για εμάς και επιπλέον ας κάνουμε θεματικό πόλο έλξης το μύθο και την ιστορία» επισήμανε ο Δήμαρχος Θάσου κ. Χατζηεμμανουήλ, αναδεικνύοντας την σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και την ανάγκη κατασκευής και συντήρησης σύγχρονων υποδομών που να εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα των επισκεπτών.

«Αυτό που προέχει για εμάς είναι η σαφής υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Σχεδίου Γιούνκερ, η οποία θα μας εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους και θα τονώσει την τοπική οικονομία» σχολίασε αναφορικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης για τον «έξυπνο τουρισμό» ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κάρναβος. «Η πρόσβαση μας στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι ένα ζητούμενο, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τόσο της Μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και μεγαλύτερες επενδυτικές πρωτοβουλίες» είπε.